Najnovije vijesti

“Zašto ja” najbolji spot na festivalu “Zenica 2018.”

11/12/2018 | objavio Radio Gradačac
“Zašto ja” najbolji spot na festivalu “Zenica 2018.”
Kino

U organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona, u subotu (8.12.2018.) je u Multiplex Ekranu Zenica održan 20. Festival filma djece i omladine „Zenica 2018“.

Za ovogodišnji festival bilo je prijavljeno 50 filmova u svim kategorijama, a za ovih dvadeset godina realizacije Festivala prezentovano je preko 1000 filmova. Prijavljeni filmovi su autora iz Banovića, Sarajeva, Ilidže, Srebrenika, Tuzle, Brčko, Gradačca, Gračanice, Bugojna i Zenice.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala, dodjele zahvalnica i uvodnih obraćanja, upriličeno je prikazivanje nominiranih filmova po ocjeni stručnog žirija, kao i ceremonija proglašenja najboljih filmova.

Žiri u sastavu: Nedžad Fejzić, Kerim Demiri i Zijad Softić, ocjenjivao je kvalitet igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, te spotova, i to u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Priznanje Gran prix Festivala dodijeljeno je filmu “Prekidamo”, autora Nedžada Spahalića i Aide Mujčin, iz Međunarodne srednje škole Sarajevo.

Zapažen uspjeh postigli su učenici i profesori MSŠ „Hasan Kikić” Gradačac.

Alana Osmanović, učenica 2. razreda Srednje medicinske škole dobila je priznanje za najbolji spot pod nazivom „Zašto ja“. Ovaj film je prikazan na 24. Sarajevo Film Festivalu, u okviru TeenAction programa u Pozorištu mladih u Sarajevu 16. augusta 2018. godine.

U istoj kategoriji drugo mjesto pripalo je grupi učenika MSŠ „Hasan Kikić“ za spot „Izreke“. Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona dodijelilo je Zahvalnicu profesorici Nazifi Sarajlić za podršku i doprinos u radu Udruženja i organizaciji XX festivala filma djece i omladine.

Festival filma djece i omladine je festival koji pruža mladim, kreativnim i vrijednim učenicima da pokažu svoj talent i predstave ono što znaju. Kroz animirane, eksperimentalne, dokumentarne i igrane filmove, učenici pokazuju svoju kreativnost u polju stvaranja scenarija i kreiranju filmova, te promovisanju sredine iz koje dolaze.

 

Radio Gradacac / MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac

 

 

Comments are closed.

YouTube