Najnovije vijesti

Zavičajna muzejska zbirka Gradačac obilježava „Noć muzeja 2018.“

17/04/2018 | objavio Radio Gradačac
Zavičajna muzejska zbirka Gradačac obilježava „Noć muzeja 2018.“
KULTURA

Bosanskohercegovački muzeji će se po trinaesti put priključiti velikoj svjetskoj muzejskoj zajednici u obilježavanju dviju manifestacija, Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2018. godine. Među kulturnim ustanovama koje su se svojim sadržajima pridružile ovogodišnjim manifestacijama je i Zavičajna muzejska zbirka, koja djeluje pri Centru za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja održat će se u Bosni i Hercegovini 19. maja, a Zavičajna muzejska zbirka bit će otvorena za sve posjetioce u terminu od 21 – 23,00. Tema postavke nosi naziv „Novac na tlu Bosne i Hercegovine u 19. i 20. stoljeću“.

Podsjećamo, u Centru za kulturu „Ahmed Muradbegović“ krajem oktobra prošle godine otvoren je uređen i osvježen prostor Zavičajne muzejske zbirke. Svjedoci bogate historije ovih prostora su artefakti iz kamenog, metalnog i rimskog doba, srednjeg vijeka i osmanlijskog perioda koji su u savremeno uređenom prostoru dostupni javnosti.

ICOM – Međunarodno muzejsko vijeće svake godine iznova potiče na preispitivanje muzejske djelatnosti i traženje novih odgovora na izazove savremenog društva, osmišljavajući uvijek novu preporučenu temu za moto Međunarodnog dana muzeja. Druga dekada 21. stoljeća obilježena je tehnološkim inovacijama, socijalnim eksperimentima i globalnom razmjenom. To je razlogom zašto je ICOM za 2018. godinu izabrao temu “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”.

Radio Gradačac/ ICOM BiH

Comments are closed.

YouTube