Najnovije vijesti

Zavičajna muzejska zbirka otvorena za javnost

21/10/2017 | objavio Radio Gradačac
Zavičajna muzejska zbirka otvorena za javnost
Kulturna baština

U Centru za kulturu „Ahmed Muradbegović“ danas je svečano otvoren uređen i osvježen prostor Zavičajne muzejske zbirke. Svjedoci bogate historije ovih prostora su artefakti iz kamenog, metalnog i rimskog doba, srednjeg vijeka i osmanlijskog perioda koji su od sada u savremeno uređenom prostoru dostupni javnosti.

Otvaranje Zavičajne muzejske zbirke dio je ovogodišnjih sadržaja obilježavanja Dana općine Gradačac. Cijeli projakat urađen je domaćim snagama, zajedno sa lokalnim privrednicima i zanatlijama, naglasio je Vahid Klopić, direktor Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“.

„Najveću zahvalnost Centar za kulturu mora uputiti čovjeku koji se amaterski bavi arheologijom. To je Zoran Matkić, čijih artefakata u zbirci ima puno i koji nam je puno pomogao“, rekao je Klopić i dodao kako ova mala Zavičajna muzejska zbirka ima pretenzije da preraste u muzej, uz dalja ulaganja.

Skromnim sredstvima Općina Gradačac podržaja je uređenje Zavičajne muzejske zbirke, a načelnik Edis Dervišagić izrazio je očekivanje da ovo bude prva faza, te da se u narednom periodu osmisli način kako da se zbirka proširi ili pretvori u muzej. „Imamo mnogo šta za pokazati. Naš grad i njegova okolica zaslužuju više otvaranja ka javnosti sa kulturno-historijskog stanovišta i zajednička uloga biće da to u narednom periodu i uradimo“, zaključio je Dervišagić.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube