Najnovije vijesti

Zavičajnu muzejsku zbirku posjetila arheolog iz Gvatemale

17/01/2018 | objavio Radio Gradačac
Zavičajnu muzejsku zbirku posjetila arheolog iz Gvatemale
Kulturna baština

Brenda Lorena Munoz de Aucar, arheolog iz Gvatemale, je u posjeti Bosni i Hercegovini. U Gradačcu je zbog porodičnih veza, jer je njen sin Hektor (Hector Abdel Zayd Aucar Munoz) oženjen i živi u ovom bosanskom gradiću. Kaže da je Gradačac jako lijep grad i da ga nosi u srcu. 

Radila je kao profesorica na Univerzitetu u Gvatemali (Universidad de San Carlos de Guatemala), glavnom gradu ove centralnoameričke države. Trenutno pomaže mužu u  štampariji.

Istraživački poriv i želja da sazna nešto novo iz prošlosti Bosne i Hercegovine dovela je i u prostorije Zavičajne muzejske zbirke u Gradačcu.

Kaže da je veoma zadovoljna što stanovnici Gradačca i šire mogu vidjeti jednu ovakvu zbirku, koja u malom prostoru daje priliku posjetiocu da se upozna sa najranijom historijom ovog kraja. Od kamenog, preko metalnog doba, Starog Rima do u srednji vijek, osmanslijki period i doba gradačačke kapetanije.

Jako je lijepo da ljudi mogu da znaju i vide šta je njihova historija. Zato je ova mala muzejska zbirka jako vrijedna i zanimljiva. Sve mi se dopalo i zanimljivo je ako ste predstavili razne periode historija i kulture ovog kraja. Zahvaljujem sa na vašoj prezentaciji i vjerujem da će te nastaviti sa istraživanjem. Jer, arheolozi kada nešto otkriju uskoro se pojavi neko novo otkriće, koje daje nove informacije i koje ih tjera da dalje istražuju, rekla je Brenda Lorena Munoz de Aucar.

Vahid Klopić direktor Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“ i Zoran Matkić predsjednik Upravnog odbora ustanove, koji je donirao zbirku artefakta, ističu da su zainteresovani za uspostavu sradanje sa arheolozima i historičarima iz Gvatemale. Jedan od prvih koraka mogla bi biti foto izložba o životu i zanamenitostima Maja (Maya), koja bi se postavila u Gradačcu za vrijeme manifestacije „Noć muzeja“.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube