Najnovije vijesti

Zavod za javno zdravstvo TK: Visok rizik korištenja vode sa česmi Vida 2 i Kukuruzi

21/03/2018 | objavio Radio Gradačac
Zavod za javno zdravstvo TK: Visok rizik korištenja vode sa česmi Vida 2 i Kukuruzi
Tuzlanski kanton

Javne česme koje nisu priključene na mrežu gradskih vodovoda nesigurni su izvori vodosnabdijevanja, ali zbog sigurnosti zdravlja građana kontroliše ih Zavod za javno zdravstvo TK. Radi unapređenja kvaliteta vode za piće, u periodu od 05. – 15. marta Zavod je izvršio uzorkovanje i laboratorijske analize vode javnih česmi na području 13 općina Tuzlanskog kantona.

Rezultati pokazuju da, od ukupno 29 analiziranih, kvaliteta vode 15 javnih česmi ne zadovoljava kriterije Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Na području općine Gradačac izvršena je analiza Hajr vode Šefke i Đule Zrnić u Vidi 2 i javne česme Kukuruzi. U oba slučaja zabilježeno je prisustvo koliformne bakterije, što govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće, navodi se u nalazu Zavoda za javno zdravstvo.

Iz Zavoda apeluju na građane da se redovno informišu o rezultatima laboratorijskog ispitivanja prije korištenja javnih česmi, te da koriste vodu samo sa onih objekata koji se nalaze pod stalnom kontrolom i zadovoljavaju osnovne higijenske zahtjeve.

U povodu Svjetskog dana voda, Zavod za javno zdravstvo TK podsjeća da je ovogodišnja tema obilježavanja „Priroda za vodu“ – mogućnost rješavanja problema s kojima se sektor voda suočava u 21. stoljeću uz primjenu rješenja koja se već nalaze u prirodi. Glavna poruka je da prirodna rješenja, poput pošumljavanja, ponovnog  povezivanje rijeka s poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja, predstavljaju održiv i ekonomski opravdan način da se postigne rebalans ciklusa voda, ublaže uticaji klimatskih promjena i poboljša zdravlje ljudi.

Radio Gradačac/Foto: ZJZ TK

Comments are closed.

YouTube