Najnovije vijesti

Zavod za javno zdravstvo TK: Zdravstveno neispravne dvije javne česme u Gradačcu

22/03/2017 | objavio Radio Gradačac
Zavod za javno zdravstvo TK: Zdravstveno neispravne dvije javne česme u Gradačcu
Tuzlanski kanton

S ciljem unapređenja kvaliteta vode za piće od 06. – 15. marta Zavod za javno zdravstvo TK izvršio je uzorkovanje i laboratorijske analize vode javnih česmi na području 13 općina kantona. Javne česme koje nisu priključene na mrežu gradskog vodovoda nesigurni su izvori vodosnabdijevanja, pa ih zbog sigurnosti zdravlja građana Zavod kontroliše, saopšteno je iz ove institucije u povodu Svjetskog dana voda.

Rezultati analiza pokazuju da kvaliteta vode 14 javnih česmi na TK ne zadovoljava kriterije Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Na području općine Gradačac izvršena je analiza Hajr vode Šefke i Đule Zrnić u Vidi 2 i javne česme Kukuruzi. Nalaz je pokazao da je voda zdravstveno neispravna, a nalazi su upućeni sanitarnim inspekcijama na dalje postupanje.

Iz Zavoda za javno zdravstvo upućuju apel građanima da se redovno informišu  o rezultatima laboratorijskog ispitivanja prije svakog korištenja vode sa javnih česmi, te da koriste vodu samo sa onih objekata koji se nalaze pod stalnom kontrolom i zadovoljavaju osnovne higijenske zahtjeve.

Radio Gradačac/Foto: ZJZ TK

Comments are closed.

YouTube