Najnovije vijesti

Završen 48. sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive”

29/08/2021 | objavio Radio Gradačac
Završen 48. sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive”
Biznis

U Gradačcu je završen 48. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive“. Organizator sajma bio je Grad Gradačac a suorganizator firma „Boms-expo“. U četiri sajamska dana, od 25.-28.08.2021. godine,  svoje proizvode je prezentovalo 105 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Gosti ovogodišnje privredno-turističke manifestacije u grada Zmaja od Bosne bila je delegacija privrednika iz Indonezije. 

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je istakao da je sajam ispunio svoja očekivanja i da smo kroz sajamske dane imali priliku razgovarati s izlagačima, poljoprivrednim proizvođačima kao i s predstavnicima izvršnih vlasti s raznih nivoa u BiH.

Jedan od zajedničkih zaključaka jeste da je potrebno da svi zajedno radimo kako bi što više unaprijedili položaj proizvođača i pomogli im plasiranje svojih proizvoda kako u BiH tako i u inostranstvo. Ta podrška treba da se ogleda kroz razne podsticaje kao i izmjenu određenih zakonskih regulativa a sve u cilju podrške naše poljoprivrede i samih proizvođača u BiH.

Da je sajam ispunio očekivanja potvrđuju i riječi nj.e. Roem Kono, ambasadora Indonezije u Bosni i Hercegovini.

Za Indoneziju, sajam poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije je pouzdan program za ekonomsku saradnju dvije zemlje u budućnosti. Nadamo se da će građani Gradačca i BiH upoznati se na ovom sajmu sa potencijalom indonezijskih proizvoda, poput začina, i da mogu započeti direktnu trgovinsku saradnju sa indonezijskim partnerima, rekao je ambasador Kono.

Osim izložbe proizvoda i poslovnih susreta sajamske dane su obilježili naučno-stručna predavanja i obilazak poljoprivrednih gazdinstava te prezentacija primjera dobre prakse u agraru.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić te članovi Vlade TK i gosti iz Indonezije obišli su farmu Agro Mašić te plantažu šljiva vlasnika Raifa Čolića. Upoznali se sa  savremenim načinima uzgoja stoke i voćarskih kultura ali i problemima u razvoju poljoprivrede na ovom području. Resorni ministar u Vladi TK Vahidin Smajlović i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić sa saradnicima posjetili su i imanje Ahmeda Pašalića te obišli savremeni zasad jabuke.

Istaknuto je da se ovi primjeri dobre prakse trebaju prezentovati s ciljem praćenja i uvođenja novih tehnologija u razvoju agrara. Posebno je podcrtana potreba jačanja poticajne politike i pomoći poljoprivrednom sektoru, kako bi se mogli pratiti savremeni trendovi u razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Održana je panel diskusija o historijskom razvoju vinogradarstva i vinarstva u BiH sa naglaskom na Gradačac i majevički kraj o čemu je govorila prof. dr. Mersija Delić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu. Rečeno je kako postoji tradicija vinogradarstva u ovom kraju, gdje je uglavnom zastupljeno voćarstvo. Ipak, ono je još uvijek u začetku i zastupljeno je na manjim površinama. Stanovnicima ovog dijela Bosne i Hercegovine uglavnom je nepoznanica uzgoj vinove loze i proizvodnja vina.

Postoje pogodni klimatsko-zemljišni uslovi za razvoj vinogradarstva ali treba voditi računa o sortama koje su otporne na niske zimske temperature, preporuka je sa ovoga skupa uz zahtjev nadležnim da vode računa o uvozu sadnog materijala. Upućen je poziv vinogradarima i vinarima da se udruže i osnuju grupaciju koja bi djelovala u okviru Iz Kantonalne privredne komore Tuzlanskog kantona.

Profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli prof. dr. Midhat Jašić je prezentovao neke od rezultata istraživanja vezanih za uzgoj i proizvode od domaće ruže na primjeru plantaže porodice Jukan iz Gračanice.

Zajedno s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka obradili smo hemiju hidrolata ruže. To je važno za njenu budućnost, jer bez osnovne hemije ne možemo znati ni svojstva niti mogućnosti. Tehnologija nije problem, najteže je zasnovati proizvodnju i dobiti odgovarajući prinos, rekao je prof.dr. Midhat Jašić.

O privredno-turističkim aspektima sajma u Gradačcu govorili su prof.dr. Dželal Ibraković sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Semir Ahmetbegović profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli.

Sajamske dane je pratio bogat kulturno-zabavni program uz tradicionalni vatromet. Gradačačke plave noći obilježili su sajamski bazar, koncerti narodne i zabavne muzike te zabavni program za najmlađe sugrađane.

 

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube