Najnovije vijesti

Završen gastro festival “Kuhaj, peci, reci” u Gradačcu

25/04/2024 | objavio Radio Gradačac
Završen gastro festival “Kuhaj, peci, reci” u Gradačcu
GRADAČAC

Dodijelom zahvalnica i revijalnih certifikata za tradicionalna jela bosansko-hercegovačke kuhinje danas je u Gradačcu završen gastro-festival “Kuhaj, peci, reci”.

Učestvovali su predstavnici ugostiteljskih objekata iz Gradačca, Modriče i Srebrenika te udruženja i neformalne grupe građana koji baštine tradicionalna jela Bosne i Hercegovine.

Organizatori ističu kako Festival slavi bogatu tradiciju i raznolikost bosansko-hercegovačke kuhinje, a obuhvatao je niz radionica, okruglih stolova, takmičenja i degustacija koji su naglasiti kulturnu baštinu i gastronomske delicije Bosne i Hercegovine.

Manifestacije “Kuhaj, peci, reci” koja je jedina u Bosni Hercegovini ovog tipa, ima za cilj očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine Bosne I Hercegovine. To ćemo nastaviti i u budućnosti kroz program certifikacije, brendiranje i zaštite geografskog porijekla tradicionalnih jela. Želja nam je da do početka 51. međunarodnog “Sajma šljive” certificiramo ukupno deset tradicionalnih jela koje će se posluživati turistima i gostima u Gradačcu i okolini, rekla je Nadira Duraković, predsjednica Turističkog vijeća Turističke zajedice grada Gradačca.

Revijalne certifikate za tradicionalna jela suhe šljive sa orasima i hurmašice sa pekmezom od jabuka uručeni su UGM “Sumejja” Gradačac i neformalnoj grupi građanki “Žene Vide 1” iz gradačačke mjesne zajednice Vida 1.

Zahvalnice za učešće na prvom gastro-festivalu “Kuhaj, peci, reci” dobili su restorani i hoteli: Banja “Ilidža”, “Orion” Ormanica, “Monogram” Skugrić, “Mionički ranč” i “Čardak” Gradačac.

Učesnici festivala, hoteli i restorani, predstavili su četiri tradicionalna jela koja će ići u certifikaciju – gradačačka kutija, teletina sa bamijom, suhe šljive sa orasima i hurmašice sa pekmezom od jabuka.

Oni od danas startaju sa pripremom jela za cetrifikaciju. Trebaju usvojiti sastojke jela, tehnološke postupke pripreme i načine serviranja, rekao je Hamid Kujraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane.

Stručni dio izrade receptura, uputa za pripremu i definisanja sastojaka te certifikaciju će raditi Udrženje kuhara u BiH i Kulinarska Academia Sarajevo.

“Brendiranje tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine – Izazovi, prilike i turističko-tržišni potencijal” naziv je prezentacije koju su uradili Enes Kujundžić, Nermin Hodžić, Nadira Duraković, Zaim Merdan, Nusret Klopić i Hamid Kujraković. 

 O značaju Gastro festivala, govorio je i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i istakao brojne turističke potencijale grada Zmaja od Bosne. Dr. Enes Kujundžić je govorio na temu: “Bosanska sofra – ka afirmaciji bh. kulinarstva na međunarodnom planu“. Ukazao je na mogućnost da Gradačac bude grad koji će biti prepoznat po tradicionalnoj kuhinji.

Organizatori poručuju da bi Gastro festival trebao osigurati da se tradicionalna kuhinja Bosne i Hercegovine adekvatno predstavi, brendira i promoviše, te da učesnici i posjetioci steknu dublje razumijevanje i zahvalnost za bogatstvo i raznolikost bosanskohercegovačke gastronomije. 

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Gradačca a peokrovitelj Grad Gradačac. Ova dvodnevna manifestacija je održana na bijeloj kuli Husein-kapetana Gradaščevića.

 

Radio Gradačac / Turistička zajednica grada Gradačca

Comments are closed.

YouTube