Najnovije vijesti

Završena II faza rekonstrukcije puta kroz Međiđu Donju

17/06/2018 | objavio Radio Gradačac
Završena II faza rekonstrukcije puta kroz Međiđu Donju
GRADAČAC

Jedan od najvećih projekata putne infrastrukture na području općine Gradačac ulazi u završnu fazu. Radi se o rekonstrukciji 11 kilometara puta od Kerepa do Mediđe Gornje, čija je ukupna vrijednost 2.500.000 KM. U promet je puštena rekonstruisana dionica u dužini od 1.800 m kroz naseljeno mjesto Mediđa Donja. Vrijednost radova je 582.460 KM. Do sada su urađene četiri dionice puta od MZ Mediđa Gornja do MZ Mediđa Donja.

Mi smo u do sada uradili dvije dionice kroz Mediđu Donju za šta je utrošeno 1.110.000 KM od čega su mještani sakupili preko 237.000 maraka. Urađeno je oko 5,5 kilometara puta i preostalo je da se uradi još kilometar, za šta će trebati obezbjediti dodatnih 500.00 maraka uz učešće građana od cca. 100.000 maraka. Do sada su mještani ove tri mjesne zajednice u rekonstrukciju puta uložili oko 600.000 KM i to su svakako značajna sredstva uložena u razvoj, rekao je Amir Mulaomerović, predsjednik Građevinskog odbora.

Na zahtjev Vijeća MZ Mediđa Donja rekonstrukciju puta podržalo je sa 45.000 KM i resorno kantonalno ministarstvo, odnosno Regionalna direkcija cesta TK.

Mi ćemo i dalje u skladu sa mogućnostima i sa pravne osnove pomagati sve lokalne zajednice jer je jaka putna infrastruktura jedan od uslova za usporavanje migracija stanovništva ka gradskim centrima i preko granice, rekao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Ovaj projekat koji traje već četiri godine se realizuje u okviru Sporazuma o rekonstrukciji i rehabilitaciji lokalnog puta Kerep-Mediđa Gornja. Ukupna vrijednost svih radova do sada iznosi oko 2.300.000 KM a dužina urađenog puta je oko 8.000 metara.

Kako bi se u potpunosti završila rekonstrukcija saobraćajnice koja povezuje četiri mjesne zajednice potrebno je uraditi još oko četiri kilometra puta, a finasirat će se kao i do sada sredstvima građana i budžeta.

Trebamo svi zajedno učiniti da preostala dionica bude realizovana a Općina Gradačac je spremna, kao što je i do sada, pratiti realizaciju ovog projekta. Vjerujem da će i mještani biti spremni da prate ovaj projekat, a uz podršku viših nivoa vlasti ovaj proces završetka dionice bi se uveliko ubrzao, istakao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Na svečanoj ceremoniji u Mediđi Donjoj uručene su zahvalnice pojedincima koji su doprinijeli izgradnji ove saobraćajnice, a u programu su učestvovali članovi KUD „Zambak“.

Radio Gradačac / Foto: Mirel Bijedić / KUD „Zambak“ Mediđa Donja

 

Comments are closed.

YouTube