Najnovije vijesti

Završeno deminiranje u Tokama i kod oklopnog voza u Ledenicama Donjim

27/04/2018 | objavio Radio Gradačac
Završeno deminiranje u Tokama i kod oklopnog voza u Ledenicama Donjim
Civilna zaštita

Danas je izvršena primopredaja dva projekta deminiranja koji su vršili pripadnici deminirske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Radi se o deminiranju terena od kasetne municije u Tokama i lokacije u blizini oklopnog voza u Ledenicama Donjim.

Primopredaji deminiranog terena su prisustvovali predstavnici Službe civilne zaštite Općine Gradačac i deminerske jedinice Oružanih snaga BiH uz prisustvo predstavnika BH MAC-a RU Tuzla.

Kako je istaknuto, predviđena veličina radilišta u Tokama (projekat Lukavac Gornji – Toke 2) koje je otvoreno u 2017. godini  bila je 9.201 kvadratni metar ali zbog specifičnosti deminiranja moralo je biti prošireno. Danas je izvršena primopredaja 93.224 m2 deminirane površine. U zadnjem pregledu terena pronađena je jedna kasetna mina i 905 kasetne municije koji ne sadrže eksploziv.

Na lokaciji Ledenice Donje – Oklopni voz (zadatak ID: 14059) površine 4.837 m2 demineri OS BiH su vršili mašinsko čišćenje terena (tzv. tehničko izviđanje) i tom prilikom nisu pronađene mine ili neeksplodirana ubojna sredstva. Ovo radilište, gdje se u oktobru 1992. godine vodila bitka za oklopni voz, je bilo otvoreno 26. marta ali je zbog močvarnosti zemljišta i prije sedam dana su se stekli uslovi da mašina može nesmetano vršiti čišćenje terena.

Na ovom lokalitetu u srijedu (25.aprila) je održana pokazna vježba i prezentovana Godišnja analiza realizacije plana deminiranja za 2017. godinu i Plan aktivnosti za 2018. godinu na području BiH.

Na području općine demineri OS BiH nastavljaju raditi na dva radilišta u Sibovcu (Hasanićka) i Kikići a do kraja godine očekuje se da će biti realizovana još dva projekta deminiranja.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube