Najnovije vijesti

Završeno hidrogeološko istraživanje na izvorištu Domažić

25/02/2016 | objavio Radio Gradačac
Završeno hidrogeološko istraživanje na izvorištu Domažić
GRADAČAC

Kako bi se prevazišao višedecenijski problem vodosnabdijevanja južnog dijela općine Gradačac lokalne vlasti su inicirale realizaciju Projekta vrijednog šest miliona eura koji bi se finansirao kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Jedan od uslova za realizaciju ovog projekta je i dopunsko hidrogeološko istraživanje na izvorištu Domažić koje je všeno u protekla tri mjeseca.

domazic copyJučer je u Gradačcu ozvaničen završetak radova a prema preliminarnim rezultatima količina vode je u zadovoljavajuća. Za Radio Gradačac govori općinski načelnik Edis Dervišagić:

 Edis - dobra voda copy

Istraživanje je započeto u novembru 2015. godine a radove je izvodio bijeljinski „IPIN Institut„. Projekat je uradio Rudarski instutut iz Tuzle. Nadzor je povjeren iskusnom stručnjaku Esadu Oruču, kolji za Radio Gradačac ističe:

Ispitivanaj bunara copy

Vrijednost radova koje izvodi firma “IPIN Institut” iz Bijeljine je blizu 300.000 KM. U okviru radova urađena su testna crpljenja i napravljeno je nekoliko istražnih bušotina. Bunar dubine 90 m je po prvi puta u Bosni i Hercegovini izveden rotacionom metodom sa kombinovanim izbacivanjem nabušenog materijala čistom vodom i komprimovanim vazduhom. Za Radio Gradačac govori rukovodilac “IPIN Instituta” Vaso Novaković:

 cijev copy

Dobijanjem izvještaja o istraživanju koje će potvditi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije stvara se preduslov za daljnju realizaciju potpisanog Ugovora između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačca.

Pogledajte video prilog na našem youtube kanalu: RADIO GRADAČAC

cjevovod copy

radiliste copy preko vode copy elektricari copy

Comments are closed.

YouTube