Najnovije vijesti

Završnom književnom večeri spuštena zavjesa na ovogodišnje Kikićeve susrete u Gradačcu

06/06/2022 | objavio Radio Gradačac
Završnom književnom večeri spuštena zavjesa na ovogodišnje Kikićeve susrete u Gradačcu
KULTURA

Kikićevi susreti u svom izdanju za 2022. godinu okončani su završnom književnom večeri. U 49-oj godini svoga postojanja, tradicionalna književna manifestacija kroz pet dana publici je ponudila niz događaja, a na samom kraju novi dvobroj književnog časopisa Diwan i književno veče pod zvijezdama. Budući da je jedan od glavnih zadataka manifestacija njegovanje ljubavi prema čitanju i književnosti proglašeni su i najuspješniji učenički radovi radionica kreativnog pisanja.

Jedan od rijetkih književnih časopisa u BiH koji i dalje odolijeva različitim izazovima života u bh. društvu promovisan je u okviru ovogodišnjih Kikićevih susreta. Novi dvobroj Diwana i dalje reprezentuje punu duhovnu otvorenost gradačačke sredine, uz prostor za lokalne autore. Više od 20 godina časopis izdaje Biblioteka “Alija Isaković”. To, nažalost, ne nailazi na razumijevanje nadležnih institucija, pa se sredstva namijenjena časopisu iz godine u godinu umanjuju.

Diwan u novom dvobroju donosi tekstove poezije i proze bosanskohercegovačkih i stranih autora. Obuhvata radove Ivana Šarčevića, Sanje Radulović, Emira Sokolovića, Mire Petrovića, Envera Kazaza, Esada Durakovića i mnogih drugih. Donosi prozne i putopisne blokove, kritičke osvrte, beletristričke i eseističke priloge o umjetnosti uopšte.

Diwan se izdiže do najvećih sfera kulture i umjetnosti ove zemlje i na njega ova sredina treba da bude ponosna, istakao je promotor Vahid Klopić.

Čitanjem stihova i proze, druženjem pod zvijezdama zatvorena je ovogodišnja književna manifestacija u Gradačcu. Organizatori sumiraju utiske i počinju pripreme za sljedeće susrete.

Naredne godine Kikićevi susreti obilježavaju jubilej od 50 godina svoga postojanja.

_________________________________

TV PRILOG – RADIO GRADAČAC

U prilogu govore:

– Amir Brka, urednik književnog časopisa „Diwan“,

– Husein Kujraković, predsjednik Izvršnog odbora “Kikićevih susreta 2022.”

Novinarka Meliha Kavazović – Hećimović

Snimci i montaža Sead Osmičić

 

_________________________________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube