Najnovije vijesti

Zbrinjavanje otpada za Gradačac, Srebrenik i Gračanicu bila je tema radnog sastanka u Gradačcu

27/11/2021 | objavio Radio Gradačac
Zbrinjavanje otpada za Gradačac, Srebrenik i Gračanicu bila je tema radnog sastanka u Gradačcu
GRADAČAC

Zbrinjavanje otpada za gradove Gradačac, Srebrenik i Gračanicu bila je tema je radnog sastanka čiji je domaćin bio gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić. Sastanku su pristustvovali ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kanotna Zvjezdan Karadžin i menadžment Regionalne deponije “Eko-Sep” Živinice.

Na sastanku je istaknuto da je zbrinjavanje komunalnog otpada jedan od većih izazova s kojim se susreću lokalne zajednice na području cijelog Tuzlanskog kantona i da je potrebno ovaj problem rješavati sistemski. Na području kantona za sada samo Tuzla ima sanitarnu deponiju u Moluhama, otpad iz ostalih opština i gradova Tuzlanskog kantona odvoze uglavnom u manji bh. entitet RS, ali divlje deponije i dalje se mogu vidjeti na više lokacija.

Trenutno je u izgradnji regionalna deponija “Eko-Sep” Grada Živinice, Općine Banovići i Općine Kladanj koja bi trebala biti otvorena sredinom sljedeće godine. Izgradnja centra za prikupljanje otpada ukupno će koštati 7,5 miliona, a za realizaciju navedenog projekta osigurana su sredstva u iznosu od 5 miliona eura kao zajam od Evropske banke, i oko 2,5 miliona eura grant sredstava koje je Evropska banka osigurala od svojih partnera čime će se omogućiti realizacija obje faze izgradnje deponije “Eko-Sep”.

Budući da ove tri lokalne zajednice nisu još adekvatno riješile odlaganje otpada, jedan od zaključaka ovog radnog sastanka je da Gradačac, Gračanica i Srebrenik iskazuju zajednički interes za odlaganjem otpada na Regionalnu deponiju u Višći.  Također je dogovoreno da  se upućuju zajedničko  pismo namjere prema Vladi Tuzlasnog kantona i drugim potencijalnim donatorima kako  bi podržali izgradnju pretovarnih stanica koje su preduslov za buduće odlaganje otpada na deponiju.

 Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube