Najnovije vijesti

„Zlatni septembar“ obilježen i u Gradačcu

18/09/2019 | objavio Radio Gradačac
„Zlatni septembar“ obilježen i u Gradačcu
GRADAČAC

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru. Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“.

MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac i njeni učenici danas su pokazali šta znači podrška i ljubav za svog sugrađanina. Pažljivo su slušali, suosjećali i mnogo naučili.

Najviše smo ponosni na našeg Aldina Hasanovića, članom grupe MladiCe, što je kao učenik ove škole ispričao svoju priču, rekao kako se osjeća, jer ipak je potrebno mnogo hrabrosti da se stane pred svoje vršnjake i ispriča ono najteže. Još više su nas dirnule suze njegovih drugara, vidljiva empatija i velika podrška koju pružaju svom drugu, saopćeno je iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Cilj predavanja i kampanje  jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece. Edukativno predavanje držala je Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“. Svakako da je pažnju privukao i film „Velika bijela kuća“.

Hvala MSŠ “Hasan Kikić” na odličnoj saradnji i otvorenim vratima. Projekat “Rak nije bauk” danas je ispunio svoj cilj u Gradačcu. Gradačac je oficijelno zlatan, poručili su iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Radio Gradačac /Foto: FB Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“

Comments are closed.

YouTube