Najnovije vijesti

“Zmajice” slavile život i obojile Gradačac u roze boju

30/10/2022 | objavio Radio Gradačac
“Zmajice” slavile život i obojile Gradačac u roze boju
GRADAČAC

Mjesec oktobar je posvećen zdravlju žena, odnosno borbi protiv raka dojke i obilježava se u 40 zemalja širom svijeta  od 1985. godine. Cijeli  mjesec je u znaku roze trake koja predstavlja borbu žena protiv raka dojke. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da obolijevaju i muškarci. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Udruženje „Zmajice“ svoj ružičasti oktobar je započelo tradicionalnim osvjetljavanjem u ružičasto kule Husein-kapetana Gradaščevića. U petak 21.oktobra članice Udruženja su dijeljenjem roza vrpce skrenule pažnju na borbu protiv ove opeke bolesti kao i na preventivne preglede.

Narednog petka, 28. oktobra, je Vijeće učenika JU Gimnazije “Mustafa Novalić” iz Gradačca organizovalo „Humanitarni bazar“ povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke. Sav prihod doniran je udruženju „Zmajice“.

Jučer smo slavili život i obojili Gradačac u roze boju bacanjem balona u zrak. U povodu „Roze oktobra“ naše Zmajice su organizovale šetnju gradom a na trgu Alije Izetbegovića napravljena roze vrpca od ljudskih tijela. Ovom gogađaji su prisustvovale i članice prijateljskih udruženja “Nismo same” Gračanica, „Snaga žene“ Maglaj i „Narcise“ Odžak.

– Hvala puno i našim sugrađanima koju su na bilo koji način uljepšali i doprinijeli realizaciji današnje šetnje i druženja. Šetale smo za naše majke, sestre i prijateljice koje trenutno vode bitku protiv ove opake bolesti a i za naše najmilije koje su izgubile bitku, poručuju Zmajice.

Cijeli mjesec je ispunjen brojnim aktivnostim od šetnji ulicama gradova i podjele roze vrpci, edukacija i drugih različitih susreta a sve sa jednim ciljem -podizanja svijesti kod građana o važnosti pregleda i samopregleda, preventive kao najbitnijeg faktora u borbi protiv svake bolesti posebno malignih oboljenja.

Svaka žena barem jednom godišnje treba napraviti pregled dojki, samopreglede uraditi barem na mjesečnom nivou. Kod svake uočene promjene potrebno je posjetiti ljekara i potražiti adekvatan savjet i pomoć. Karcinom jeste teška bolest, ali danas i bolest koja se može uspješno liječiti, zato je od izuzetne važnosti uključenost cijelog društva u ovaj problem.

U ponedjeljak (31.10.2022.) u 18 sati, Udruženje „Zmajice“ Gradačac organizuje  predavanje na temu “Psihološka podrška oboljelim od malignih bolesti i njihovoj porodici”. Gost predavač je doktor Aron Mulahalilović. Predavanje će se održati u sali za sjednice u Skenderiji.

Radio Gradačac / Udruženje “Zmajice” Gradačac

Comments are closed.

YouTube