Najnovije vijesti

Značajan trend rasta sredstava za projekte Programa javnih investicija TK

13/03/2024 | objavio Radio Gradačac
Značajan trend rasta sredstava za projekte Programa javnih investicija TK
Tuzlanski kanton

Vlada TK usvojila je Izvještaj o implementaciji Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona u 2023. godini Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona. Prema podacima dostavljenim u IP obrascima o realizaciji projekata u 2023. godini i informacijama dobivenim u kontaktima sa predstavnicima ministarstava, gradova/općina i javnih preduzeća/ustanova u toku prošle godine završeno je ukupno 6 projekata čija vrijednost iznosi nešto više od 25 miliona KM za razliku od 2022. godine kada je završeno ukupno 13 projekata u vrijednosti od 8,8 miliona KM. Izvještaj sadrži podatke o 52 projekta u implementaciji čija ukupna planirana vrijednost iznosi 295.568.658 KM, od čega se 274.305.540 KM odnosi na domaće izvore finansiranja, a 21.263.118 KM na ino-sredstva.

U okviru Programa javnih investicija identificirana su dva izvora finansiranja, i to domaći (budžetska sredstva namijenjena za finansiranje javnih investicija i sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz kredita i donacija, budžetska sredstva od GSM licence, sredstva kantona, gradova, općina, javnih preduzeća, fondova, banaka i krajnjih korisnika za sufinansiranje projekata) i ino (krediti ili donacije međunarodnih finansijskih institucija – Svjetska banka, Evropska investiciona banka, Evropska komisija, te vlade pojedinih zemalja).

Među ino izvorima finansiranja projekata u okviru Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona u 2023. godini identificirani su Austrijska agencija za razvoj (ADA), Europska banka za obnovu i razvoj – EBRD, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju – SIDA, Investicijski okvir za zapadni Balkan – WBIF, Evropska investiciona banka – EIB, OPEC Fond za međunarodnu saradnju, Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede – IFAD i drugi.

Evidentiran je značaj trend porasta izdvajanja sredstava za projekte u okviru Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da je vrijednost realizovanih sredstava u 2023. godinu više nego udvostručena u odnosu na vrijednost realizovanih sredstava u 2018. godini. Također, zabilježen je značajan porast povlačenja sredstava iz ino izvora, obzirom da je iznos realizovanih ino sredstava u 2023. godini za skoro deset puta veći od iznosa koji je iz ovih izvora realizovan u 2018. godini.

Za finansiranje projekata u 2023. godini najviše sredstava je utrošeno osam projekata na području grada Gradačca, ukupno 10.711.472 KM, i to najvećim dijelom za projekte iz oblasti vodosnabdijevanja i sanitacije te projekte iz oblasti transporta i skladištenja, što je u skladu sa realizacijom u prošloj godini, kada je najviše sredstava utrošeno u okviru osam projekata koji se implementiraju na području grada Gradačca, u ukupnom iznosu od 12.320.784 KM.

Radio Gradačac / Vlada TK 

Comments are closed.

YouTube