Najnovije vijesti

Zvijezda obilježila 100 godina kluba i igranja nogometa u Gradačcu

22/09/2022 | objavio Radio Gradačac
Zvijezda obilježila 100 godina kluba i igranja nogometa u Gradačcu
GRADAČAC

Jučer je u Gradačcu obilježeno 100 godina NK „Zvijezda“, kluba iz kojeg su ponikli brojni vrsni nogometaši, internacionalci i reprezentativci. Kluba koji je kao magnet privlačio i privlači djevojčice i dječake da zakotrljaju popularnu buba-maru.

U gradskom kinu održana je Svečana akademija na kojoj je prikazan historijski put igranja nogometa u Gradačcu od osnivanja kluba Vardar 19922. godine do današnjeg takmičenja i rada NK „Zvijezda“.

Sjećanja na dane provedene u klubu i igranja u najdražem dresu podijeli su Husein Mehmedović Sejno, trenutno najstariji igrač Zvijezde, Muris Kikić aktuelni predsjednik Skupštine Kluba i Sadan Imamović, dugogodišnji sportski radnik, igrač i predsjednik u čijem je mandatu 1999. godine klubu ponovo vraćeno ime Zvijezda.

O ljudima i događajima vezanim za igranje nogometa u Gradačcu govorio je Suad Krajnović, autor knjige „Od Vardara do zvijezda“.  Čestitke su uputili gradonačelnik Edis Dervišagić i Adi Šakić, predsjednik NK „Zvijezda“.

Danas su pred nam brojni izazovi. Nastaviti sa stabilizacijom kluba proširenjem Upravnog odbora.  Završetak radova na izgradnji i uređenju stadiona Banja Ilidža. Promocija nogometa među mladima. Sve su to aktivnosti koje ćemo, nadam se zajedno uspjeti realizovati i na taj način jačati našu Zvijezdu, poručio je Adi Šakić.

Na stadionu Banja Ilidža odigrana je revijalna utakmice između NK „Zvijezda“ – FK „Željeznčar“ Sarajevo. Premjerligaši iz Sarajeva su nastupili u kombinovanom sastavu a domaćini su slavili rezultatom 4:3. Po dva pogotka za ekipu Zvijezde postigli su Marko Živković i Ajdin Mujagić dok su za ekipu Željezničara pogađali Emir Brković,  Aldin Efendić i Harun Pločo.

U poluvremenu utakmice održana je revija omladinskog pogona Zvijezde. Juniori, kadeti, pioniri, prettpioniri i polaznici škole nogometa na travnjaku su tijelima oblikovali broj 100 čime su simbolično proslavili veliki jubilej Zvijezde.

Sjajnu bakljadu na početku drugog poluvremena priredili su članovi navijačke grupe „Red dragons“ koji su slavlje nastavili u večernjim satima u centru grada.

Na gradskom trgu Alije Izetbegovića održana je crveno-bijela noć na kojoj je predstavljena seniorska ekipa Zvijezde uz vatromet sa kule Zmaja od Bosne i bakljadu navijača. Proslava je nastavljena koncertom Amela Ćurića.

Nogomet u Gradačcu ima tradiciju dugu 100 godina. Prvi nogometni klub formiran je 1922. godine pod imenom „Vardar“. Nakon 2. svjetskog rata „Vardar“ mijenja ime i osniva se NK „Zvijezda“, i od 1945. godine uključuje se u stalna takmičenja.

Klub je igrao u sreskom, zonskom, regionalnom i podsaveznom rangu. U bivšoj državi, 1978. plasira se u Republičku ligu BiH, što je dotadašnji najveći uspjeh.

U periodu nezavisne i samostalne Bosne i Hercegovine, Zvijezda se takmičila u kantonalnoj i federalnoj ligi, da bi 2008. godine izborila plasman u Premijer ligu BiH. Svakako, ovaj rezultat će biti upisan zlatnim slovima u historiju našeg kluba.

Klub ima pet selekcija i školu nogometa. Okuplja veliki broj djece i omladine, kako iz Gradačca tako i susjednih gradova.Seniorska selekcija se takmiči u Prvoj ligi Federacije BiH, kao  stabilan ligaš sa ambicijama za povratak u najviši rang, Premijer ligu BiH. Juniori kadeti su u zastupljeni u Omaldinskoj regionalnoj ligi BiH. Pioniri i pretpioniri se takmiče u prvenstvu Tuzlanskog kantona.

U Školi nogometa NK „Zvijezda“, koja se takmiči u Kalitetnoj ligi TK, svoje prve nogometne korake uči veliki broj djevojčica i dječaka, budućih bosanskohercegovačkih nogometnih asova. Iz NK „Zvijezda“ izrasli su mnogi uspješni sportisti, nogometni asovi, reprezentativci i internacionalci.

Zvijezda je u ovih 100 godina živila i opstala u tri države. Nastala je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Kontinuitet rada nastavila u socijalističkoj Jugoslaviji i državi Bosni i Hercegovini. Klub je kroz godine iza nas nekoliko puta mijenjao ime, ali je u našim srcima uvijek bio i ostao Zvijezda.

Radio Gradačac / Foto: Grad Gradačac i FK Željezničar

Comments are closed.

YouTube