Najnovije vijesti

26 godina od masakra nad civilima na putu Gradačac – Ormanica

30/06/2018 | objavio Radio Gradačac
26 godina od masakra nad civilima na putu Gradačac – Ormanica
GRADAČAC

Građani općine Gradačac danas se sjećaju nedužnih civila koji su 1992. godine stradali u stravičnom masakru na putu Gradačac-Ormanica. Na spomen obilježju, mjestu stravičnog zločina, gdje je prije 26 godina ubijeno 16 nedužnih civila danas su se okupile preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, te zvanične delegacije općine Gradačac.

U novijoj historiji Gradačca 30. juni 1992. godine podsjeća na najstravičniji događaj Odbrambeno-oslobodilačkog rata, kada je, bez ikakvog vojnog povoda, izvršen prodor na slobodnu teritoriju. U stravičnom masakru stradalo je 16 nedužnih civila koji se se zatekli na putnoj komunikaciji ili svom poljoprivrednom zemljištu.

Na ovom putu poginuli su putnici, poginuli su poljoprivrednici, stradali su ljudi koji nikakve veze sa ratom u tom momentu nisu imali. Takva sudbina zasigurno bi zadesila i mještane ne samo mjesne zajednice Kerep nego i svih ostalih mjesnih zajednica da nije bilo organizovane odbrane“, rekao je između ostalog Općinski Načelnik Edis Dervišagić.

26 godina nakon ovog monstruoznog čina ne možemo i ne smijemo zaboraviti naše žrtve, poručeno je sa današnjeg skupa. Na žalost, pitanje odgovornosti nikada nije rasvijetljeno, ovaj zločin nije procesuiran, a porodice žrtava i lokalne vlasti i dalje zahtijevaju kažnjavanje odgovornih.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube