Najnovije vijesti

Adnan Šućurović i Tahir Gubaljević dobitnici priznanja kao višestruki dobrovoljni davaoci krvi

17/07/2024 | objavio Radio Gradačac
Adnan Šućurović i Tahir Gubaljević dobitnici priznanja kao višestruki dobrovoljni davaoci krvi
GRADAČAC

U subotu,  13.07.2024. godine u starom bosanskom gradu Ključu na lokaciji gradske plaže “Alina Luka” u organizaciji Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine održani su 15. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi.

Manifestacija je realizovana uz bogat kulturno zabavni program, osvježenje i svečani ručak posebno pripremljen za sve učesnike.

U ime Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce krvi sa područja Federacije Bosne i Hercegovine uručili su predsjednik, generalni sekretar i  predsjednik Skupštine CK FBiH Nijaz Kličić, Daniel Tučić i Sead Hasić.

Posebne čestitke davaocima krvi i sekretaru CK Gradačac za uspješan rad i promociju davalaštva krvi uputila je sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić.

Ispred Crvenog križa grada Gradačac priznanja su uručena Adnanu Šućuroviću (ZLATNI ZNAK – 100 darivanja krvi) i Tahiru Gubaljeviću (SREBRNA PLAKETA – 50 darivanja krvi).

Adnan Šućurović rođen je 1964. godine u Gradačcu i prvi put darivao je krv kao učenik završnog razreda Srednje strojarske škole u Brčkom. Adnanov otac Dževad je također bio višestruki davalac krvi i to je tradicionalna vrijednost porodice.

Tahir Gubaljević rođen je 1964. godine u Gradačcu i prvi put je dobrovoljno darivao krv davne 1982. godine u srednjoj Školi učenika u privredi u Gradačcu i od tada je redovni davalac krvi.

Posebno se odazivao na pozive ciljanog darivanja krvi po hitnim potrebama građana.

Adnan Šućurović i Tahir Gubaljević istaknuti su članovi Crvenog križa grada Gradačac, uvijek skromni i nenametljivi ali poštovani članovi šire društvene zajednice kojoj pripadaju.

Crveni križ se zahvaljuje svim davaocima i na darovanoj jednoj dozi krvi. Višestruki davaoci krvi trebaju i moraju da imaju poseban društveni ugled i status.

Velika je humana vrijednost i suština našeg postojanja altruistički princip darivati dio sebe za druge a da ih i ne poznajemo.

Grad Gradačac ima impozantan broj višestrukih davalaca krvi i jedna od najvažnijih javnih zakonskih ovlaštenja Crvenog križa grada Gradačac jeste realizacija akcija dobrovoljnog darivanja krvi u obezbjeđenju dovoljnih količina rezervi krvi za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema na području Tuzlanskog kantona i države Bosne i Hercegovine.

Ispred Crvenog križa grada Gradačac 15. Federalnim susretima su prisustvovali:

Adnan Šućurović – dobitnik priznanja,

Tahir Gubaljević – dobitnik priznanja,

Zijad Subašić – predsjednik CK Gradačac,

Marko Katić – dopredsjednik CK Gradačac,

Mirsad Jašarević – član Predsjedništva CK Gradačac, predsjednik DDK-a komisije, višestruki davalac krvi,

Sulejman Ibrahimović – član Predsjedništva CK Gradačac, član DDK-a komisije, višestruki davalac krvi, i

Amir Kikić – sekretar CK Gradačac, višestruki davalac krvi.

Zahvaljujemo se ljubaznim domaćinima druženja, Crvenom križu Unsko-sanskog kantona i Crvenom križu općine Ključ.

Darujte krv spasite život!

Ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet!

Radio Gradačac / Mladi CK Gradačac / sekretar CK Gradačac Amir Kikić

Comments are closed.

YouTube