Najnovije vijesti

Obilježeno 30 godina od oslobodilačke akcije “Istok 94”

17/10/2024 | objavio Radio Gradačac
Obilježeno 30 godina od oslobodilačke akcije “Istok 94”
Boračka udruženja

U Gradačcu je danas započela manifestacija „Rađanje slobode“. Položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje i odata počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Cvijeće je položeno i počast odata na spomen obilježju u MZ Sibovac. Evocirane su uspomene na oslobodilačku akciju „Istok 94“ uspješno izvedenu prije tačno 30 godina, kada su oslobođena sela i zaseoci Sibovac, Huskići, Unkići i Liporašće.

– Za nepunih sedam sati oslobođen je teritorij koji je neprijatelj zauzimao nekoliko mjeseci. Akcija je tekla tako munjevito da su se agresorski vojnici jedva stigli povući pred našim snagama, napisala je Almasa Abdulahović o oslobodilačkoj akciji „Istok 94“ u Gradačačkim novinama.

Kako je istaknuto tokom Svečane akademije koju jeorganizovao Savez boračkih organizacija Grada Gradačac, ovaj grad i njegovi građani imaju razloga da budu ponosni na svoju ulogu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Zbog toga mlade generacije trebaju preuzeti dalju izgradnju naše države, njegujući sjećanje na hrabre branioce Gradačca i Bosne i Hercegovine. Obaveza je to i zbog 21 poginulog, te 169 lakše i teže povrijeđenih boraca u akciji “Istok 94”. 

Tehnički organizator obilježavanja 30. godišnjice oslobodilačke akcije “Istok 94” je Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Gradačac. U kulturnom programu su učestvovati učenici i nastavnici OŠ “Dr. Safvet-beg Bašagić”, hor Paralelne osnovne muzičke škole i Gimnazije “Mustafa Novalić” te Džavid Pamuković u pratnji Amira, Tarika  i Bajazita Kikića.

Manifestacija Rađanje slobode nastavlja se početkom naredne sedmice kada će biti obilježana bitka za oklopni voz i Dan Grada, te Dan zlatnih ljiljana Gradačca. 

Kakav je značaj oslobodilačka akcija „Istok 94“ imala za mještane privremeno okupiranih sela, borce na linijama odbrane i stanovnike Gradačca možete pročitati  u tekstovima objavljenim u Gradačačkim novinama (broj 11, od 14.11.1994. godine) i Biltenu IV bataljona 107. vmtbr (broj 29, od 25.11.1994. godine).

 

Radio Gradačac / Gradačačke novine (arhiva Radio Gradačca)

 

Comments are closed.

YouTube