Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 08. do 14.07.2024. godine

08/07/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 08. do 14.07.2024. godine
FBiH/BiH

Većim dijelom sedmice preovladavaće sunčane vremenske prilike, pri tome će iz dana u dan, postepeno biti toplije. Vrlo mala vjerovatnoća za lokalne poslijepodnevne pljuskove, pretežno u dijelu Bosne, postoji u ponedjeljak, utorak i nešto izraženije početkom vikenda.

Temperature zraka će svakodnevno rasti i dostizaće natprosječne vrijednosti. Minimalne jutarnje kretaće se između 18 i 20 u unutrašnjosti, na jugu do 22 °C, početkom vikenda malo svježije. Maksimalne dnevne vrijednosti pretežno u rasponu od 28 do 32 °C, sa odmicanjem sedmice u porastu i u drugom dijelu sa vrijednostima od 32 do 36 °C, lokalno u dolini Neretve i Posavini moguće je i par stepeni iznad.

Uz prognozirane vremenske prilike, prilikom rada na otvorenom treba biti oprezniji i ukoliko je moguće, reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Porast temperatura i broja sunčanih sati pogodovaće privođenju kraja žetve pšenice, u područjima gdje to još nije obavljeno. Rast i razvoj termofilnih kultura, prije svega kukuruza, mogao bi biti usporen usljed visokih temperatura i manjka vlage, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube