Najnovije vijesti

Fondacija Hastor dodijelila 14 stipendija u Gradačcu

19/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Fondacija Hastor dodijelila 14 stipendija u Gradačcu
GRADAČAC

Danas su u Gradaččcu učenici osnovnih i srednjih škola, i predstavnici škola potpisali ugovore o stipendiranju sa Fondacijom Hastor.

Na području Općine Gradačac, Fondacija Hastor ove školske godine će stipendirati 7 učenika iz osnovnih i 7 učenika iz srednjih škola.

Fondacija Hastor je neprofitna organizacija koja je osnovana 17. aprila 2006. godine sa ciljem  da pomaže talentovanim mladim ljudima, a prvenstevno onima koji zbog svoje socio-ekonomske situacije nisu u mogućnosti da ostvare svoje pravo na obrazovanje. Učenicima osnovnih škola dodjeljuje se stipendija u iznosu od 100 KM, a učenicima srednjih škola 250 KM. Fondacija Hastor za narednu školsku godinu planira podijeliti 14 stipendija, što za 12 mjeseci ukupno iznosi 21.000 KM.

Ova organizacija je zasnovana na volonterskom radu, a novac s kojim stipendiraju učenike dobijaju od investitora koji je oformio fondaciju, rekao je učitelj Ramo Hastor, volonter Fondacije Hastor.

Učenica MSŠ „Hasan Kikić“, Edina Pekarić kaže da joj stipendije iz ove fondacije jako mnogo znače, a osim novčane pomoći, mentori iz Fondacije Hastor pomažu učenicima putem radionica da savladaju školska gradiva i da postižu što bolje rezultate u školama.

Svoje zahtjeve za stipendije učenici osnovnih i srednjih škola mogu slati tokom cijele godine na adresu Fondacije Hastor, a studenti svoje prijave mogu slati putem web stranice, kada se objavi konkurs za stpendije. Nakon što prijave stignu u fondaciju, pravi se rang lista na osnovu kriterija, prosjeka ocjena i procjene materijalnog stanja.

Uz podršku donatora u prošloj školsjoj godini stipendirano je 1714 mladih ljudi, dok ove godine Fondacija Hastor planira povećati ovaj broj na 1850.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube