Najnovije vijesti

FOTO-VIDEO: Obilježena oslobodilačka akcija “Zapad 92”

07/12/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO-VIDEO: Obilježena oslobodilačka akcija “Zapad 92”
Boračka udruženja

Obilježavanje 26. godišnjice oslobodilačke akcije „Zapad 92“ počelo je u gradskom parku gdje je položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, a imami Medžlisa Islamske zajednice poklonili su Jasin pred duše šehida. 

Nakon odavanja počast formirana je pješačka kolona ratnih veterana i učenika gradačačkih škola koja se uputila u MZ Vida II. Na putu do krajnjeg odredišta učesnici kolone su položili cvijeće i na spomen obilježjima u Vidi I, Njiverici i Vidi II. Bila je ovo prilika da se učesnici manifestacije, prije svih srednjoškolci, na terenu upoznaju sa borbenim dejstvima u kojima je prije 26 godina oslobođeno preko 20 kvadratnih kilometara teritorije.

U ime domaćina manifestacije obilježavanja ovog značajnog datuma dobodošlicu prisutnima i učesnicima marševske kolone „Sloboda Kapije za slobodu BiH“ poželio je Nedžad Isić, predsjednik Vijeća MZ Vida II.

Kako je, u prigodnom obraćanju, istakao predsjednik SBO Gradačac Sedat Zukić, bila je ovo odlično pripremljena i izvedena oslobodilačka akcija u kojoj su oslobođena sela Jasenica, Rajska, Donje Krečane, dio Novalića, Vida I i zaseok Njiverica.

Značajnu ulogu u akciji oslobađanja privremeno okupiranih teritorija ali i odbrane Gradačca imalii su borci čete Vida II o čemu je govorio Hasan Omeragić, član ratne komande čete Vida II 6. bataljona 107. viteške brigade. Mujo Mašić, učesnik akcije „Zapad 92“, za  Radio Gradačac kaže da su on i njegovi saoborci osjećali veliki ponos što su uspješno izveli ova oslobodilačka borbena dejstva.

Istako bi da je akcija Zaped 92 bila od velikog značaja za Gradačac. Da je neprijatelj osvojio i zadržao te položaje bilo bi zbog geografskog položaja veoma teško za naš grad. Išao sam u prvim redovima. Bilo je teško, ali veliki ponos je vladao kako u meni tako i među mojim saborcima , kazao je Mujo Mašić.

Općinski načelnik Edis Dervišagić istakao je kako ovakve manifestacije imaju za cilj da se sjećamo heroja odbrane i da se uputi jasna poruka da smo branili, da je branimo i da ćemo braniti Bosnu ovakvu kakva jeste.

Prigodnim programom manifestaciju su upotpunili učenici OŠ „Hasan Kikić“.

 

 

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube