Najnovije vijesti

HIDRANTI NISU U FUNKCIJI !! – Požar u tržnom centru na zelenoj pijaci, značajna materijalna šteta na nekoliko poslovnih prostora

20/12/2017 | objavio Radio Gradačac
HIDRANTI NISU U FUNKCIJI !! – Požar u tržnom centru na zelenoj pijaci, značajna materijalna šteta na nekoliko poslovnih prostora
GRADAČAC

Danas je oko 12:30 sati u tržnom centru na zelenoj pijaci u Gradačcu  izbio požar. Brzom intervencijom pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradačac požar je uspješno lokalizovan i spriječeno njegovo dalje širenje. Otežavajuću okolnost za dolazak vatrogasnih vozila na mjesto požara predstavljala je velika saobraćajna gužva u centru grada, ali i otežan pristup ulicom između tržnog centra i rijeke Gradašnice.

Nakon primljene dojave, nešto prije 13 sati, na lice mjesta je upućeno 6 vatrogasaca sa 2 vozila. Obzirom da svi poslovni prostori u ovom dijelu tržnog centra dijele zajednički krov, postojala je realna opasnost brzog širenja požara, a  dodatnu opasnost predstavljale su i plinske boce u prostorima zahvaćenim požarom koje su, na svu sreću, na vrijeme iznesene i spriječene teže posljedice. Požar je u potpunosti ugašen nešto prije 16 sati.

Zabilježena je značajna materijalna šteta na krovovima i u unutrašnjosti nekoliko poslovnih prostora. Požar je izbio u jednom od nekorištenih prostora pored Gradašnice, a kako smo nezvanično saznali na licu mjesta, od vlasnika nekih poslovnih prostora, uzrok požara bi mogla biti neoprezna dječija „igra“ petardama.

Tržni centar na zelenoj pijaci već duži period predstavlja potencijalno mjesto izbijanja požara većih razmjera i nesagledivih posljedica, prije svega zbog svoje konstrukcije i velikih zajedničkih krovnih površina, dotrajalih i loših instalacija, kao i značajnog broja nekorištenih i neuređenih poslovnih prostora. Današnji požar nije prvi zabilježeni na ovom objektu u posljednjih nekoliko godina. Upravo zbog toga trebalo bi što hitnije obezbijediti bar osnovne tehničke i druge uslove za brzo i uspješno gašenje požara. Jedan od tih uslova je svakako osposobljavanje brojnih hidranata koji su postavljeni u okviru centra, a koji nažalost nisu u funkciji. Naša ekipa je danas ukrugu 50-tak metara od mjesta izbijanja požara fotografisala 5 hidranata, i jednu „rupu“ na zidu gdje je vjerovatno nekada bio ili trebao biti hidrant. Jedan od njih nalazi se upravo pored poslovnih prostora zahvaćenih današnjim požarom.

Da li su ovi i ostali hidranti koji su postavljeni u kompleksu tržnog centra ikada i bili u funkciji, ne znamo, ali da bi ih trebalo osposobiti vjerovatno se slažu svi vlasnici poslovnih prostora, kao i građani Gradačca.

Valjda neko i o tome povede računa, samo da ne bude kasno!

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube