Najnovije vijesti

Izložba zlatoveza Derviše Sarajlić

27/12/2015 | objavio Radio Gradačac
Izložba zlatoveza Derviše Sarajlić
Izložbe

 

Bosanskohercegovačku tradiciju i bogatstvo predstavljaju brojna materijalna i nematerijalna bogatstva. Presudan uticaj imali su i imaju vrijedni pojedinci koji ne štede ni vremena ni truda da svoju kreativnost pretoče u nešto vidljivo, opipljivo, te tako izazovu divljene i poštovanje.

 

1A 2A

Upravo na takav način posljednjih dana na sebe je skrenula pažnju g-đa Derviša Sarajlić, naša sugrađanka koja je među poznanicima i prijateljima poznata kao izuzetno kreativna osoba, vješta u različitim vrstama ručnih radova. Ono što je u petak uveče predstavila u prostoru Preporoda izazvalo je nepodijeljeno divljenje. Radi se o tridesetak radova u srebru i zlatovezu, koje je radila posljednjih godinu dana. Evo šta je o svojoj vještini i načinu rada za Radio Gradačac, izjavila Derviša Sarajlić.

 

9A 8A

Poštovanje i divljenje spram ručnih radova žena BiH već stoljećima izražavaju i stručnjaci. U tradicionalnoj baštini Bošnjaka djela srebro i zlatoveza imaju izuzetan značaj. O tome je ovom prilikom govorio Zoran Dragičević, akademski slikar iz Brčkog. Evo šta je, između istalog, rekao o izložbi i radovima Derviše Sarajlić.

 

3A 7A

 

Izložba zlatoveza u Preporodu ostaje otvorena i narednih nekoliko dana. Prodajnog je karaktera, a radovi mogu poslužiti i kao inspiracija pojedincima za vlastite radove ili udruženjima za pokretanje radionica i škola ručnih radova.

 

5A 4A

 

 

 

Comments are closed.

YouTube