Najnovije vijesti

Moderni poljoprivredni proizvođač: lokalni specijalista ili evropski igrač?

24/08/2017 | objavio Radio Gradačac
Moderni poljoprivredni proizvođač: lokalni specijalista ili evropski igrač?
Manifestacije

Prvog dana 44. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu održana je prezentacija na temu “Prednosti i neminovnost zajedničkog pristupa tržištu”, a predavač je bio Miloš Pajić, ekspert za marketing.

Globalne promjene u svijetu poput urbanizacije dovele su do toga da ključni izazov za poljoprivredne proizvođače u budućnosti predstavlja snabdijevanje hranom prvenstveno urbanih područja.

“U narednih desetak godina predviđa se evropeizacija poljoprivrednog sektora, gdje će veće zemlje izgubiti svoje domaće tržište, korporacije će postati moćnije od država, pa će i proizvođači morati promijeniti način djelovanja. Zbog činjenice da se očekuje širenje gradova i daljnja urbanizacija, bitno je da se poljoprivredni proizvođači ujedine, jer niko pojedinačno ne može nahraniti toliki broj usta”, istakao je Pajić.

Ukoliko dođe do urbanizacije i na ovim područjima, modernom proizvođaču ostat će dvije opcije: da bude lokalni specijalista ili evropski, odnosno udruženi igrač.

“Kao lokalni specijalista poljoprivredni proizvođač bi imao zadatak snabdijevati određeni broj porodica. Jedan od primjera je porodično gazdinstvo, a prednost ove opcije je siguran i pouzdan kupac. Ova opcija kod nas ima perspektivu, ali ipak ne možemo svi raditi isti posao. S druge strane, ukoliko proizvođač želi postati evropski igrač, onda mora biti član neke korporacije, kooperacije, udruženja, zadruge, asocijacije ili klastera, a od njega bi se očekivala proizvodnja ogromnih količina hrane, kontinuitet snabdijevanja, fleksibilnost i brza reakcija na porudžbe”, rekao je Pajić.

U svakom slučaju, poljoprivredni proizvođači na ovim prostorima se moraju ujediniti, jer to je jedini način da se njihovi zajednički stavovi artikulišu i dopru do vladajućih struktura.

“Kako bi se proizvođači udružili, treba ih redovno educirati o neminovnosti i prednostima udruživanja, te prenositi pozitivna iskustva uspješnih domaćih zadruga i kooperativa. U globalu, našim proizvođačima nedostaje organizacije, raštrkani su i međusobno ne razmjenuju informacije, a to treba što prije promijeniti”, istakao je Pajić.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici nekoliko poljoprivrednih zadruga, udruženja i organizacija, kao i individualni proizvođači, poput OPZ Tarevci, Bosper i drugi.

Radio Gradačac / Informativna služba Gradačačkog sajma

Comments are closed.

YouTube