Najnovije vijesti

MVP BiH: Upućena žalba i zahtjev da se Selmir Mašetović brani sa slobode

04/06/2018 | objavio Radio Gradačac
MVP BiH: Upućena žalba i zahtjev da se Selmir Mašetović brani sa slobode
FBiH/BiH

Generalni konzulat BiH u Istanbulu je 25.5.2018. godine obavješten od strane Republičkog tužilaštva grada Ušaka da je protiv državljanina BiH Selmira Mašetovića Odjel krivičnog pravosuđa grada Ušaka izdao nalog za hapšenje, te da je imenovani priveden i lišen slobode. Također je Generalni konzulat informiran da Tužilaštvo Republike Turske vodi istražni postupak protiv Selmira Mašetovića koji se nalazi u Kaznenoj ustanovi u Ušaku.

Generalni konzulat Istanbul je komunicirao sa roditeljima, upoznao ih sa situacijom i informacijama nadležnog turskog tužilaštva, te je dana 30.05.2018. godine uputio dopis Tužilaštvu grada Ušaka za konzularnu posjetu. Istovremeno se Ambasada BiH u Ankari obratila diplomatskim putem Ministarstvu pravde Republike Turske. Također je dostavljen zahtjev da se pritvoreniku omogući neposredni telefonski razgovor sa ocem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako se navodi u Informaciji o hapšenju bosanskohercegovačkog državljanina u Republici Turskoj, Generalni konzulat Istanbul još uvijek nije dobio saglasnost turskih vlasti za konzularnu posjetu. Advokat po službenoj dužnosti informirao je Generalni konzulat BiH u Istanbulu da se pritvoreni osjeća dobro, da nema zdravstvenih teškoća i da nije imao primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Također je obavijestio da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode.

U kontaktu sa porodicom Mašetović dostavljena je lista advokata u R. Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa.

Ambasada BiH u Ankari i GK BiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i rade sve što mogu u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radio Gradačac / Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH

Comments are closed.

YouTube