Najnovije vijesti

Naša Lejla: Iz budžaka uspomena – Škola zove đake nove 😊

28/08/2017 | objavio Radio Gradačac
Naša Lejla: Iz budžaka uspomena – Škola zove đake nove 😊
Kolumna

Za Radio Gradačac piše naša Lejla Avdić Pašagić

Zamirisao septembar. Najrujniji od svih dvanaest braće. Zvoni zvonce za nove početke.

Zvoni za pripremu zimnice. Za poslednje prebrojavanje ogreva. Mirišu pekmezi, sokovi i paprike. Ali ono što najviše miriše su nove sveske i knjige. Knjižare se okitile poslednjim krikom mode ruksaka i torba. Pa tako iz tog bajkovitog šarenila najviše se ističe kolekcija za prvačiće. Spiderman, Frozen, Njinja kornjače, Violeta … mašu iz prvih redova i čine sve da ovi mali naučnici zavole školu za početak preko njih. Gledam i kontam, nikada bolje ponude, a manje djece.

Onda mi se film lagano premota u naše vrijeme. Godina 1982. Poziv i pripreme za školu. Na predškolskom testiranju bitno je da znaš koja je lijeva, a koja desna ruka. Boje. Šta kojem skupu od ponuđenih elemenata pripada i još par sitnica. A onda pravac knjižara i kupi Bukvar, Matematiku, Prirodu i društvo, patike i triko, blok broj I bojice, sveske male linija raznih, pribor i torbu. A torba kao kod većine u razredu, jer izbor je takav. U mom slučaju Mirko i Slavko😀Omotnice za knjige smo dizajnirali djed i ja. Uglavnom od starih novina. Odatle ljubav za retro😉

Cipele za kišu, koje ja samo probam, moje mišljenje o njima nije važno. Ustvari, niko me ni ne pita. Kabanica. Kao šatorsko krilo. Kakvi likovi iz crtanih, kakvi bakrači. I pošto me isprate prvi dan, svaki sljedeći je katapult. Kao da je rečeno, ovo ti je škola, ovo učionica, ostatak češ shvatiti s vremenom. I valjda shvatiš. Kao i sve ostalo. Shvatiš da je to najslađi dio života, da su tu najljepše uspomene, da sve miriše na taj period. Odatle i drugari, sve dok te ima.

Nikada mi nije mrsko putovati u to vrijeme. Uvijek titra osmijeh kada se sjetim … velikih odmora i školske kuhinje, četvrt hljeba i dva tanka lista salame, nikada više tako slatke užine. Onda Vesela sveska je radost golema. Kasnije Male novine. Kako je sve čarobno u tom životnom dobu govori nam tako jako sjećanje.

Jedino je mučno rano ustajanje, spavalicama naročito😁 Moja mama je imala rečenicu od koje se ježio posebno moj brat. Škola zove đake nove😊 Toliko je nismo voljeli čuti da smo skakali na prvu da se slučajno ne ponavlja.

Iz bogate školske ponude izdvajam izlete na Popovaču. Eh toj radosti kraja nema. Kese slatkiša i grickalica, sokova u malom tetrapaku koji se kasnije napuše i pukne nogom, nose se pravac Vide. Druženje na dekicama je broš koji nikada ne izlazi iz mode. Škola nas uči kako se čuva drugarstvo.

Pa dragi prvačići, a onda i ostala mala raja, želim vam što šarenije uspomene iz ovog životnog doba. Da bude tako veselo i divno, neka se priča i generacijama poslije. Budite dobri i poslušni đaci, to će od vas napraviti prave ljude. A pravi ljudi nam trebaju da prave ravnotežu u svemiru. I neka znate da stariji imaju I te kako pojma kad kažu da je od kolijevke pa do groba najljepše baš đačko doba❤

Sretno!

Radio Gradačac / Naša Lejla Avdić Pašagić / Foto: ilustracija

Nastavit će se …, bez obaveze, onako kad nadođe …

Comments are closed.

YouTube