Najnovije vijesti

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

24/11/2017 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Gradsko vijeće

U povodu 25.novembra – Dana državnosti BiH, Općinsko vijeće Gradačac održalo je svečanu sjednicu. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, naglasio je predsjedavajući OV Enir Šakić otvarajući svečano zasijedanje čestitkom svim građanima.

Obilježavanje praznika naše domovine događa se u svjetlu podijeljenih reakcija na prvostepenu presudu haškog Tribunala komandantu Vojske RS-a Ratku Mladiću, rekao je u svom obraćanju Općinski Načelnik Edis Dervišagić. Upravo zbog toga, na nama je obaveza da, za rad onih koji su u temelje Bosne i Hercegovine u Narodnooslobodilačkom i Odbrambeno-oslobodilačkom ratu ugradili svoje živote, uložimo još više napora i truda da BiH bude prisperitetna i stabilna država, poručio je Dervišagić, te izrazio uvjerenje da će mjere i aktivnosti koje se provode i u Gradačcu doprinijeti tome.

25.novembra 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Varcar Vakufu (danas Mrkonjić Grad) udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Podsjetili su na to učenici i profesori MSŠ „Hasan Kikić“ prigodnom prezentacijom pod nazivom „Bosna i Hercegovina kroz historiju“.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nastupili su hor Udruženja „Žene Gradačca“ i učenice Paralane muzičke škole Ela Baković i Selma Efendić. Učenice osnovnih škola Minela Mašić, Nora Barać i Jasmina Kujraković predstavile su se svojim radovima koji su proglašeni najuspješnijim na konkursu koji je u povodu Dana državnosti BiH raspisao UBNOAR općine Gradačac. Prisutni su imali priliku pogledati i radove učenika OŠ „Safvet-beg Bašagić“ i MSŠ „Hasan Kikić“.

 

Obilježavanje Dana državnosti BiH na području općine Gradačac nastavlja se sutra. Zvanične delegacije odat će počast i položiti cvijeće na Šehidsko mezarje u Mahmut Mahali, grob Ivana Mijačevića i Križ u Ledenicama Donjim, te na Spomen obilježje poginulim borcima NOR-a ‘41. – ‘45. godine i Centralno spomen obilježje šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92. – ‘95. godina.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube