Najnovije vijesti

Obilježena godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a RBiH

19/09/2018 | objavio Radio Gradačac
Obilježena godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a RBiH
GRADAČAC

Centralna manifestacija obiljažavanja 27. godišnjice mobilizacije rezervnog sastava MUP-a RBiH za područje TK održana je danas u Gradačcu. U prisustvu brojnih delegacija u dvorištu zgrade PU Gradačac otkriveno je spomen obilježje poginulim policajcima. Spomenik su otkrili članovi porodica pet poginulih policajaca i ratni Načelnik SJB Gradačac Suad Mujanović.

Načelnik PU Gradačac Edin Karić je istakao kako spomen obilježje predstavlja dokaz kako stariji policajci nisu zaboravili svoje prerano izgubljene kolege, dok mlađim policijskim službenicima njihova uloga u ratnom periodu treba služiti kao primjer, ali i obaveza koju trebaju njegovati s poštovanjem i zahvalnošću.

U svečanom mimohodu kroz centar grada službenici policije i brojne delegacije uputili su se na Centralno spomen obilježje poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata, gdje su položili cvijeće i odali poštu.

19. septembar 1991. godine jedan je od najznačajnijih datuma novije historije BiH, istakao je na press-konferenciji Enver Jukanović, predsjenik UO Saveza udruženja policije MUP-a RBiH ‘91.- ‘95. Savez trenutno okuplja 11 općinskih organizacija, a cilj je da u narednom periodu budu pomoć i podrška svojim članovima, organizuju obilježavanje značajnih datuma, te koordiniraju rad sa Savezima drugih kantona, Federacije, pa i države.

Namjera je omasoviti udruženje radi zaštite prava policajaca, ali i zbog očuvanja činjenica o doprinosu policije u ratu. Predsjednik Udruženja Policajci Gradačca 1991.-1995. Sadik Šaldić govorio je o aktivnostima planiranim u narednom periodu po pitanju poboljšanja položaja i prava pripadnika policije iz ratnog perioda.

Povodom 27. godišnjice mobilizacije rezervnog sastava policije MUP RBIH u kongrasnoj dvorani Gradačačkog sajma održana je Svečana akademija, na kojoj su posthumno uručene plakete članovima porodica poginulih policajaca Gradačca.

O ratnom putu i ulozi policije u odbrani Gradačca i Bosne i Hercegovine govorili Suad Mujanović, ratni načelnik SJB Gradačac, Mustafa H.Ađulović, predsjadnik Skupštine Udruženja Policajci Gradačca 1991-1995. i Ilija Jurišić koji je poručio da ne treba razdvajati borce i policajce jer su zajedno branili domovinu Bosnu i Hercegovinu. U ime Upravnog odbora Saveza udruženja pripadnika policije TK prigodan referat je pročitao Mujo Muratović.

Na kraju Svečane akademije uručene su zastave općinskim udruženjima policajaca 1991.-1995. godine u Tuzlanskom kantonu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube