Najnovije vijesti

Promovisan novi roman Vahida Klopića

24/05/2019 | objavio Radio Gradačac
Promovisan novi roman Vahida Klopića
FOTO/VIDEO

Prvog dana književne manifestacije „Kikićevi susreti“ u Gradačcu je održana promocija romana „Šezdeset sedam dana magle“ autora Vahida Klopića. Promotori su bili Šimo Ešić i Zejćir Hasić ističući da je roman pun neobičnosti.

On je, možda, običniji od onog što sam radio ranije. Zato što je dobar, zabavan i jako me odmorio dok sam ga pisao. Time što  me je odmarao dok sam ga pisao garantujem da će odmarati i one koji ga budu čitali. Ne bavi se teškom temom. Bavi se vrlo lijepom temom koja je izazovna i koja u sebi krije raznorazne tajne, i to otkrivanje tajni vuče čitaoca da to čita. Mislim da se radi o zanimljivom romanu, rako je autor romana Vahid Klopić.

Promotor i izdavač Šimo Ešić je istakao kako je Vahid Klopić ovim romanom položio veliku maturu.

Osim Mustafe Novalića, koji nažalost više nije među nama, drugo ime koje bih pomenuo po snazi njegovog literarnog iskaza je Vahid Klopić. Čovjek koji već godinama njeguje svoj osoben stil i u poeziji, i u pripovjetci a ogledao se i u drugim žanrovima. A sada je maturirao u toj literaturi. Velika matura je roman koji je pred nama i koji nas je okupio na „Kikićevim susretima“ u Gradačcu, rekao je Šimo Ešić.

Sadržaj romana publici je približio Zejćir Hasić rekavši da je tematika romana osvajanje Mjeseca kao naučni poduhvat i pohod na Mjesec kao legenda i ljudska uobrazilja.

Kroz sve to se provlači dvostruka ljubavna priča, jedna američka i jedna bosanska, američka je sjećanje na prošlost, a bosanska je dio hronološkog toka radnje, napisao je u recenziji Zejćir Hasić.

Već i zbog same priče o Mujinoj nesretnoj i čudnoj ljubavi vrijedi ovom romanu pokloniti pažnju i zaroniti u svijet mašte.   

Najzanimljivije u romanu je dirljivo ispričana povijest Mujine ljubavi u kojoj se prožimaju ljubav opjevana u poznatoj sevdalinci i ljubav savremenika Muje koji živi u mašti, uvjeren da ga je njegov vileni konj u skoku odnio na Mjesec, i koji, kao svaki maštar, ne razlikuje svijet mašte i stvarnosti, priča povijest svoje velike i tragične ljubavi svakom ko je želi slušati. Već i zbog same priče u Mujinoj nesretnoj i čudnoj ljubavi vrijedi ovom romanu pokloniti pažnju, a kad se to učini, biva se uvučen u svijet romana i čita se, kako se to obično kaže, u jednom dahu, preporuka je promotora i recenzenta Zejćira Hasića.

Na promociji je istaknto kako je pred nama tekst koji otvara jedan nov prostor, jednu potpuno novu dimenziju našeg života.

To je vrlo ozbiljna priča. Dovođenje u vezu sa Sarajevom i svim našim kuturološkim i drugim osobenostima koja se pokazuju jednom strancu. To je brilijantno upleteno i imamo pred sobom knjigu koja ne opterećuje, nego neprekidno rasterećeno govori o najozbiljnijim situacijama iz naših života. I koja, da nije napisana trebalo bi je izmisliti da se ispriča jedna ovakva priča. Lagodna, duhovita i vrlo ozbiljna na mjestima gdje je ta ozbiljnost potrebna. Vahid se poigrao legendom, predajom i svim onim što naše kuturno biće čini takvim kakvo jeste da je to, zaista, za čestitati, rekao je Šimo Ešić.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube