Najnovije vijesti

SA POLICA BIBLIOTEKE: “Ko je maznuo moj sir” Spencer Johnson

29/11/2019 | objavio Radio Gradačac
SA POLICA BIBLIOTEKE: “Ko je maznuo moj sir” Spencer Johnson
KULTURA

Danas sam odlučila da se odmaknem od polica sa beletristikom i da vam predstavim neku drugu građu. Korisnici često traže i pretražuju police na kojima se nalazi literatura iz oblasti  savremene psihologije, menadžerstva, publicistike.

Posebno vlada interes za savremene psihološke tokove, nauku koja govori mnogo o vještinama bitnim za našu svakodnevnicu.

Posebno su zanimljivi oni naslovi koji na prvo čitanje ne nude nikakav odgovor na to šta se nalazi iza korica. Ponekad je jedina smjernica, ustvari autor. I to za one koji znaju šta traže.

U ovom slučaju  odabrala sam Spencera Johnsona i njegovo djelo Ko je maznuo moj sir? Predgovor ovom djelu potpisuje dr Kenneth Blanchard .

Spencer Johnson je međunarodno priznati mislilac, govornik i autor, čije misli su pomogle milionima ljudi da otkriju proste istine koje mogu da iskoriste u svrhu što uspješnijeg i kvalitetnijeg života. O njemu se govori kao o najboljem stručnjaku na svijetu za raščlanjivanje kompleksnih tema i pronalaženja prostih rješenja. Spencer Johnson je svoj bestseller Ko je maznuo moj sir? napisao kao autor i ko-autor sa legendarnim konsultantom za menadžment dr. Kenethom Blanchardom. Sva njegova djela ubrajaju se u bestsellere, pa ću samo spomenuti neke od njih  Dragocjeni poklon, Da i ne, Vrijedne priče, i pet naslova iz serije za jedan minut: Prodavac za jedan minut, Mama za jedan minut, Tata za jedan minut, Učitelj za jedan minut i Jedan minut vremena za vas.

Diplomirao je psihologiju, postao je doktor medicine na Kraljevskom koledžu za hirurge, a kao pripravnik je radio u Medicinskoj školi na Harvardu i u klinici Mayo. O njegovim knjigama često se govori u medijima, a prevedene su na četrdesetpet stranih jezika, a Amazon je objavio da mu je to najprodavanija knjiga 2005. godine. 

Ko je maznuo moj sir? je svjetski besteller broj 1. i globalni fenomen o fantastičnom načinu prilagođavanja promjenama u poslovnom i privatnom životu.

Dakle, bilo bi dobro da imamo kartu Lavirinta kad se jednom nađemo u njemu ili da dobra stara pravila važe i u takvom slučaju. I da prestanu da nam mažnjavaju sir. Stvari se ipak mijenjaju.

Dr Spencer nam je ispričao priču o dva miša i o dva čovječuljka zarobljenima u Lavirintu.

Sir je metafora za ono što želimo od života: dobar posao, zdravlje, duševni mir, stabilnu ljubavnu vezu. Lavirint je mjesto gdje tražimo to što želimo radno okruženje, porodica ili zajednica u kojoj živimo. Junaci ove knjige se susreću sa iznenadnom promjenom u Lavirintu. Kroz ponašanje aktera jasno se vidi kako možete da pristupite važnim promjenama u životu, šta time dobijate, ili gubite.

Kada stignete do „Rukopisa na zidu „ i sami ćete otkriti kako da se nosite sa promjenama, pa ćete moći uživati u većim uspjesima sa manje stresa na poslu i u privatnom životu. Ovo je knjiga koja je svojom jednostavnošću i  poučnom pričom   oduševila cijeli svijet. Dokaz da je to tako je podatak da se i nakon dva desetljeća nalazi na svjetskim bestseller listama i predstavlja izvor nepresušne inspiracije. Knjiga je napisana za sve uzraste, i svako obrazovanje, čita se veoma brzo, u dahu, a ostaje u vašim mislima zauvijek.


Mirsa Šarić

Rođena je 1961. godine u Zagrebu. Gimnaziju je završila u Gradačcu, a Filozofski fakultet na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo u Sarajevu. Živi u Gradačcu i radi kao bibliotekar u Javnoj biblioteci “Alija Isaković”. Novinarstvom se amaterski bavi od 1985. godine. Bila je prvi urednik časopisa “Diwan”. U Gradačcu organizira književne večeri, promocije i debatne panele.


 

Radio Gradačac / Mirsa Šarić (JU Javna biblioteka “Alija Isaković” Gradačac)

Comments are closed.

YouTube