Najnovije vijesti

Selmir Mašetović: Nadam se da će ovo biti priča sa sretnim krajem

16/09/2018 | objavio Radio Gradačac
Selmir Mašetović: Nadam se da će ovo biti priča sa sretnim krajem
FBiH/BiH

Cijela Bosna i Hercegovina je čula za Selmira Mašetovića, mladića iz Gradačca na studiju u Turskoj, koji je bio uhapšen pod optužbom da je pripadnik organizacije FETO, koju turske vlasti smatraju terorističkom.

Do sada smo razgovarali o ovom slučaju s njegovim ocem Huseinom Mašetovićem, generalnim konzulom BiH u Istanbulu Beganom Muhićem, kontaktirali i Ambasadu BiH u Turskoj, ali ne i s mladim Selmirom.

Selmir Mašetović za Radiosarajevo.ba priča o burnim dešavanjima u maju ove godine. I dalje je u Turskoj jer do okončanja procesa ima zabranu napuštanja ove države. Nismo se doticali pitanja u vezi s njegovim slučajem, ali je rado podijelio svoje iskustvo o ovim burnim danima s nama.

Čin hapšenja

Kada smo ga pitali za sami čin hapšenja, Selmir govori da ga policajci nisu mogli naći na adresi na kojoj je inače boravio i da je pozvan na fakultet gdje je studirao.

„Na fakultetu su bili policajci u civilu koji su mi odmah oduzeli dokumente i telefon bez ikakvog objašnjenja. Prva tri dana sam proveo u policijskoj stanici, to je bio najteži period jer sam boravio sam u ćeliji, nisam imao da komuniciram ni s kim, nisam imao krevet ni jastuk… İpak najgore mi je bilo zato što nisam znao koliko je sati jer sam postio. Na osnovu ezana najbliže džamije sam se orijentirao. Nakon prelaska u pritvor mi je koliko-toliko situacija bila lakša jer sam bio okružen ljudima, mogao sam da čitam knjige, gledam TV“, govori Selmir.

Naveo je da mu je bilo najbitnije da mu porodica zna da je dobro i da znaju da je dovoljno jak da prebrodi tu situaciju.

„Znao sam da je njima bilo teže nego meni. Naravno prvi put kada sam čuo očev glas i njegov plač nije mi bilo lahko, ali sam morao i sebe suzdržati od toga da njima ne bi bilo teže“, govori Selmir.

Mladić iz Gradačca je čuo od oca za veliku medijsku pažnju u Bosni i Hercegovini, no isprva nije razumio da li je pozitivna ili negativna:

„Kada mi je otac rekao ‘cijela Bosna je na nogama’, prvo sam pomislio da to ima loše značenje jer za nas otići u zatvor, naročito pod takvim optužbama, nije mala stvar. Mnogo mi je bilo drago što nisam bio sam, što su mnogi obični državljani stali uz mene, mediji, političari… To mi je mnogo značilo.“

Govori da je bilo jako emotivno kada mu je babo Husein došao u Tursku nakon puštanja iz pritvora te da su emocije bile pomiješane – i tuga i sreća.

„Bilo mi je drago što je došao i što sam ga vidio, ali sam bio tužan zbog onog zbog čega je morao doći“, rekao je Selmir.

Selmir više nije student, u međuvremenu ovaj mladić je i pored svih dešavanja uspio smoći snage, položiti zadnje ispite i diplomirati! Diplomirao je Psihološko savjetovanje i usmjeravanje na Univerzitetu Ušak.

Nedostaju mu najbliži

„Uspio sam skupiti snage da završim fakultet, situacija mi je bila otežana jer na 3 ispita nisam izašao i pao sam na prvim rokovima. Tako da sam imao samo još jednu šansu i morao sam sve da položim odjednom. Hvala Bogu pa se tako i desilo“, rekao je Selmir.

Nedostaju mu njegovi najbliži – priznaje i napominje da je prošlo više od osam mjeseci otkako je bio u BiH.

Nada se da će se uskoro slučaj okončati u njegovu korist, da će dočekati sretan kraj, napokon vratiti u svoju Bosnu i Hercegovinu i zahvaliti svim ljudima koji su njemu i njegovoj porodici bili podrška kad je bilo najteže.

Radio Gradačac / Preuzeto uz dozvolu radiosarajevo.ba

Comments are closed.

YouTube