Najnovije vijesti

U novoj fabrici u Gradačcu bi sredinom naredne godine trebalo biti otvoreno više od 100 radnih mjesta

21/02/2020 | objavio Radio Gradačac
U novoj fabrici u Gradačcu bi sredinom naredne godine trebalo biti otvoreno više od 100 radnih mjesta
Biznis

Jedna od najvećih bh. kompanija, TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, započela je izgradnju nove fabrike. Riječ je o tvornici “TMD motor components” za koju je kamen temeljac položen danas. U novoj fabrici će se proizvoditi dijelovi za industriju električnih automobila.

Na svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su premijer FBiH Fadil Novalić s ministrima u Vladi FBiH, premijer TK Denijal Tulumović s ministrima, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, načelnici susjednih općina i načelnik Babine Grede, predstavnici udruženja poslodavaca FBiH i TK, ugledni privrednici, predstavnici stranih organizacija i ambasada.

Svaki drugi automobil na svijetu proizveden u toj, jednoj od najprestižnijih kompanija, odnosno modela automobila, bit će proizveden u ovoj fabrici čiju izgradnju danas započinjemo. Očekujemo da će fabrika sa radom u punom kapacitetu započeti u junu mjesecu 2021. godine, rekao je ovom prilikom predsjednik Uprave TMD Group Adem Hanić i dodao da će nova fabrika otvoriti više od 100 novih radnih mjesta.

Premijer Tulumović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da domaća privreda jača i ulazi u nove razvojne i investicijske projekte.

Svečanosti je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić koji je istakao da našem društvu trebaju ovakvi pogoni jer su samo oni garant da ćemo ovdje živjeti i raditi, a ne napuštati zemlju.

Dodao je da su nove tehnologije ozbiljno ugrozile motore s unutrašnjim sagorijevanjem te da je nedavno u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima za proizvodnju nekih njihovih konvencionalnih modela u BiH.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je čestitao Ademu Haniću i TMD Group na ovom značajnom poslovnom poduhvatu i izrazio zadovoljstvo što smo ovakvim lijepim povodom danas ovdje u Gradačcu. O uspjesima privrede u Gradačcu govore određenim podaci. Proizvodi iz Gradačca izvoze se u više od 33 zemlje svijeta, izvoz sa područja grada Gradačca dostigao je iznos od 370 miliona KM. U proteklim godinama broj zaposlenih na području Gradačca konstantno raste i po zvaničnim podacima taj broj je oko 9100 uposlenih i daleko je iznad onog broja iz 1991. godine. U proteklih nekoliko godina u razvoj industrijskih zona u Gradačcu uloženo je oko 5 miliona KM zahvaljujući podršci i viših nivoa vlasti i budžetu Grada Gradačca. To se prije svega odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, regulaciju rijeke Gradašnice, vodovod i kanalizacionu mreža. Obećavamo da ćemo u narednom periodu to isto činiti i slušati zahtjeve i potrebe privrednika kako bi još bolje koordinirali naše aktivnosti i unaprijedili poslovno okruženje u Gradačcu.

Premijeri Federacije BIH Fadil Novalić i Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović zajedno s predsjednikom Uprave TMD Group Ademom Hanićem položili su kamen temeljac buduće tvornice.


TV PRILOG: TELEVIZIJA TUZLANSKOG KANTONA


Radio Gradačac / Grad Gradačac /Video TV TK

Comments are closed.

YouTube