Najnovije vijesti

Uskoro kreće zamjena azbest-cementnih cijevi u gradskom vodovodu, vrijednost radova oko 2,4 miliona eura

05/11/2020 | objavio Radio Gradačac
Uskoro kreće zamjena azbest-cementnih cijevi u gradskom vodovodu, vrijednost radova oko 2,4 miliona eura
GRADAČAC

Jedan od najvećih projekata na području Gradačca danas ulazi u četvrtu fazu. U gradskoj upravi potpisani su ugovori sa JP Komunalac i izvođačima radova koji će u naredne 2 godine rekonstruisati dotrajalu azbest cementnu vodovodnu mrežu. Radovi bi trebali početi za mjesec dana.

Azbest cementna vodovodna mreža, koju potrošači gradskog vodovoda u Gradačcu koriste posljednjih šest decenija, bit će zamijenjena u naredne 2 godine najavljeno je danas. Radi se o četvrtoj komponenti projekta „Vodosnabdijevanje Gradačca“ koja podrazumijeva rekonstrukciju približno 40 km postojećih azbest-cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih profila i dotrajale mreže u centralnom području grada.

Gradonačelnik Edis Dervišagić se zahvalio svim donatorima koji su učestvovali na ovom projektu i istakao da će se njegovim završetkom poboljšati uslovi za zdraviji i kvalitetniji život skoro 20.000 stanovnika u sjevernom dijelu Gradačca kao i smanjiti gubici u vodosnabdjevanju.

 – Ovom fazom projekat “Vodosnabdijevanje Gradačca” ulazi u završnu fazu  i pozivamo sve građane da imaju razumjevanja i strpljenja u narednom periodu tokom izvođenja radova u užem dijelu Gradačca, poručio je gradonačelnik Dervišagić.

Ceremoniji potpisivanja ugovora online je prisustvovala Manuela Nesl (Naessl), direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu. Izrazila je nadu kako će nastavak saradnje na projektima u gradu Gradačcu doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu građana, ali i poboljšanju rada komunalnog preduzeća i usaglašavanju tarifa za vodovodne usluge.
Projekat finansira Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBiF) uz administraciju EBRD-a, gradskog budžeta i Švedske Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Radovi bi trebali početi za mjesec dana

Predstavnik Konzorcija izvođača Miroslav Jovanović napomenuo je da je u proteklom periodu ovaj Konzorcij uspješno realizovao nekoliko bitnih projekata na području grada Gradačca i da se nada da će tako biti i u narednom periodu. Rok za izvođenje radova je dvije godine i Jovanović smatra da je to dovoljno vremena da se sav posao završi bez velikih neprijatnosti za građane, budući da će se radovi izvoditi u užem dijelu Gradačca.

Pored smanjenja gubitaka u vodosnabdijevanju, projekat vrijedan oko 2,4 miliona eura će doprinijeti kvaliteti života za oko 20.000 građana. Gradski vodovod će konačno biti oslobođen azbest cementne mreže.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube