Najnovije vijesti

Agrometeorloška prognoza od 13. do 19.02.2023. godine

13/02/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorloška prognoza od 13. do 19.02.2023. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, ove sedmice su u cijeloj Bosni i Hercegovini izgledne stabilne vremenske prilike, bez padavina, sa mjestimično maglovitim jutrima i dužim sunčanim intervalima tokom dana.

Temperaturni režim će se promijeniti. Na samom početku minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između -7 i -3 u centralnoj i istočnoj Bosni, na sjeveru zemlje i u Hercegovini od -1 do 4 °C. Maksimalne dnevne od 2 do 5 u unutrašnjosti, na jugu od 7 do 10 °C.

Od srijede 15.02. postepeno će biti toplije, kako danju, tako i u jutarnjim satima. Sa izuzetkom centralnih i planinskih područja gdje su još uvijek mogući jutarnji mrazevi, umjerenog intenziteta do -4 °C, za dane narednog vikenda u većem dijelu zemlje izgledne su pozitivne minimalne jutarnje temperature zraka.

Na sjeveru i jugozapadu Bosne sa vrijednostima od 2 do 4, u Hercegovini od 4 do 7 °C. Uz više sunčanog vremena, maksimalne dnevne temperature će do kraja sedmice porasti i dostizaće između 8 i 12 u Bosni, u Hercegovini od 11 do 15, mjestimično i koji stepen °C iznad.

Snježni pokrivač intenzivnije će se topiti od sredine sedmice, što će popraviti vodni bilans i uz prosušivanje tla u narednom periodu, stvoriti povoljnije uslove za proljetnu predsjetvenu pripremu i planirane radove na otvorenom i u plastenicima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube