Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 05. do 11.06.2023. godine

05/06/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 05. do 11.06.2023. godine
FBiH/BiH

Do sredine sedmice zadržaće se nestabilne, mjestimično tmurne vremenske prilike, uz povećanu oblačnost, kišu i lokalne pljuskove povremeno praćene i grmljavinskim nevremenom, izraženije u poslijepodnevnim satima. Veće količine padavina izgledne su u Bosni i planinskom zaleđu Hercegovine. Na jugu zemlje očekuje se sunčanije vrijeme. Tek na izmaku sedmice, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, izgledna je dodatna stabilizacija u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti i u narednom periodu biće malo toplije od uobičajenog prosjeka za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje vrijednosti od 9 do 14 °C, u nižim, kotlinskim predjelima Bosne i na sjeveru Hercegovine, od 11 do 16 °C, u ostatku Hercegovine od 14 do 19 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni od 20 do 25, na jugu zemlje do 28 °C.

Nestabilno vrijeme i dalje će sporadično otežavati provođenje radova na otvorenom, usporavati vegetacione procese i uslovljavati intenzivnije napade biljnih bolesti i štetočina, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube