Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.04.2022. godine

13/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.04.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, tokom sedmice izgledna je stabilizacija vremenskih prilika uz više sunčanih intervala u njenom prvom dijelu, potom krajem sedmice nešto više oblačnosti, slabe padavine i pad temperatura zraka.

U jutarnjim satima do sredine sedmice (11.04. -13.04.) nakon vedrih noći, u Bosni su vrlo vjerovatno izgledni kratkotrajni jutarnji mrazevi slabijeg do umjerenog intenziteta, izraženiji pri tlu. Minimalne temperature će se kretati u rasponu od -4°C do 2°C na jugu do 6°C, od srijede temperature će biti u porastu.

Dakle opasnost od mraza prijeti povrtlarskim kulturama na otvorenom, ali i ranocvjetajućim voćarskim kulturama koje se nalaze u fenofazi cvjetanja, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite gdje god je to moguće, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Maksimalne dnevne temperature varirat će između 10°C i 15 °C u Bosni, i 17°C u Hercegovini i na sjeveru. Temperature tla na 10 cm dubine će biti povoljne, uglavnom od 7°C do 12°C, što su optimalne vrijednosti za početak proljetne sjetve.

Padavine registrovane od početka aprila prekinule su duži period ekstremne suše koja je ugrožavala ozime ratarske kulture. Prispjele padavine popraviti će stanje vlažnosti tla, te će uz porast temperatura u drugom dijelu sedmice omogućiti nesmetano provođenje radova na otvorenom, prvenstveno pripremu zemljišta i sjetvu proljetnih kultura, navode iz FHMZ.

Radio Gradačac / Foto: Sevret Džeferović / FHMZ

Comments are closed.

YouTube