Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 12. do 18.02.2024. godine

13/02/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 12. do 18.02.2024. godine
FBiH/BiH

Nakon kišovitog vikenda, početkom sedmice zadržaće se promjenljive vremenske prilike u većem dijelu zemlje.

Prolaskom pogoršanja, od utorka 13.februara, slijedi period sa 3 do 4 stabilnija dana, sa i dalje natprosječnim temperaturama i sunčanim intervalima. Prema aktuelnim prognostičkim kartama, naredne subote, 17.02., izgledna je promjena vremena slabijeg intenziteta, koja će biti nešto izraženija u zapadnoj, jugozapadnoj i centralnoj Bosni, kao i dijelu Hercegovine. Najmanje padavina očekuje se na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti. Minimalne jutarnje temperature pretežno između 0 i 3 °C u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru zemlje od 4 do 7 °C. Sredinom sedmice, nakon vedrijih noći, jutra malo svježija, uz pojavu slabijeg mraza. Minimalne vrijednosti između -2 i 2 °C u centralnim područjima, od 3 do 6 u Hercegovini i Posavini.

Danju će biti toplije. Početkom sedmice maksimalne vrijednosti od 4 do 8 u Bosni, u Hercegovini od 9 do 12, potom sredinom sedmice slijedi najtopliji period sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 8 do 12 u unutrašnjosti zemlje, u Hercegovini, dijelu Posavine i Semberiji od 14 do 16 °C. Za vikend neznatno svježije, pod uticajem promjenljivog vremena.

Većim dijelom sedmice pred nama, preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube