Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 15 do 21.08.2022. godine

14/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 15 do 21.08.2022. godine
FBiH/BiH

Nakon protekle sedmice koju je obilježilo promjenjivo i osjetno svježije vrijeme uz povremene lokalne pljuskove praćene grmljavinom, izraženije u centralnoj i istočnoj Bosni, u predstojećoj sedmici očekuje se djelimična stabilizacija vremena uz porast temperature zraka osobito u srijedu i četvrtak. No ipak neće biti sasvim suho, jer će postojati uslovi za poneki pljusak, a u dane vikenda i jače pogoršanje vremena, uz kišu i nešto niže temperature.

U prvom dijelu sedmice jutra će biti svježija, sa minimalnim vrijednostima od 12 do 15 °C u unutrašnjosti, na jugu do 18 °C. Danju će maksimalne temperature dostizati 25 do 28 °C, na jugu do 33 °C, a najtopljije će biti u četvrtak, kada će najviše temperature dosezati 36, na jugu 38°C.

Padavine, koje su prekinule dugotrajnu sušu i ugodnije temperature ohladile su i zrak i tlo što će omogućiti intenzivan razvoj jarih ratarskih kultura, te zriobu povrtlarskih, voćarskih i vinogradarskih kultura. Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti. Smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovaće i razvoju biljnih bolesti i štetnika, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube