Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.04.2022. godine

19/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.04.2022. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, nakon nestabilnog i svježijeg vikenda, većim dijelom ove sedmice, u Bosni i Hercegovini su izgledne slične vremenske prilike. Od narednog vikenda se u cijeloj zemlji očekuje djelimična stabilizacija vremena.

Do petka 22. aprila, mogući su kratkotrajni, prizemni, jutarnji mrazevi na visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne. Minimalne temperature kretaće se od -1 do 4, na jugu do 8 °C.

Danju će također biti dosta hladnije u odnosu na protekli period, uz maksimalne vrijednosti od 7 do 12 °C u centralnim područjima, u Posavini i na krajnjem jugu zemlje do 14 °C. Postepeno, iz dana u dan, temperature će rasti. Na izmaku sedmice, dodatno će otopliti i neće biti opasnosti od pojave mraza.

– Uz prispjele padavine, stanje vlažnosti zemljišta biće povoljno, što će omogućiti kvalitetnu predsjetvenu pripremu. Niske jutarnje temperature mogle bi ugroziti povrtlarske kulture na otvorenom, kao i procvjetale voćke, stoga je preporučljivo pravovremeno provoditi mjere zaštite, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube