Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.o6.2022. godine

20/06/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.o6.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama predstojeću sedmicu, a naročito njen početak će obilježiti stabilno vrijeme, u većini predjela, biti će sunčano uz temperaturu višu od 30 °C i prema kraju sedmice sve toplije. Vrhunac vrućine očekuje se u dane vikenda kada temperatura može dosezati 39°C.

Ipak, neće biti baš posve stabilno, ponegdje u sjeveroistočnim i centralnim područjima Bosne u utorak i srijedu (21.i 22.06.) će postojati uslovi za pojavu lokalnih pljuskova.

Temperature zraka će biti iznad prosječnih vrijednosti za juni. Najniže jutarnje od 18 do 22°C, u Hercegovini od 19 do 24 °C a najviše dnevne od 29°C do 34/39 °C.

– Uz povoljne uslove za radove na otvorenom, nastaviće se dozrijevanje ozimih ratarskih kultura. Prognozirane vremenske prilike, također će pogodovati kukuruzu koji prolazi faze intenzivnog razvoja. Kako će i UV indeks biti visok, radove na otvorenom trebalo bi obavljati samo tokom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube