Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 3. do 9.7.2023. godine

03/07/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 3. do 9.7.2023. godine
FBiH/BiH

Prema dostupnim sinoptičkim kartama, do narednog vikenda se u Bosni i Hercegovini očekuje promjenljivo vrijeme, sa vjerovatnoćom za lokalne pljuskove, mjestimično praćene i grmljavinskim nevremenom.

U utorak 04. jula, padavine su izgledne širom zemlje, osim na jugu, a slično vrijeme zadržaće se i u srijedu, uz izraženiju mogućnost poslijepodnevnih pljuskova u Bosni. Od četvrtka 06. jula, uz postepeno smirivanje vremenskih prilika, u Bosni i dalje uz manju vjerovatnoću za kišu, a dodatna stabilizacija izgledna je u dane vikenda.

Narednih sedam dana temperaturni režim neće se osjetnije mijenjati, bez obzira na povremeno izraženiju nestabilnost. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se u rasponu od 13 do 18 u unutrašnjosti, na jugu do 23 °C. Maksimalne dnevne u rasponu od 24 do 28 u većem dijelu zemlje, na jugu do 33 °C, sredinom sedmice najtoplije.

U dane vikenda, usljed stabilizacije i vedrijih noći, jutarnje temperature će biti nešto niže. U unutrašnjosti od 9 do 13 °C, na sjeveru Bosne, u Posavini i Semberiji, u dolini Neretve i na krajnjem jugu do 17 °C. Danju bez većih promjena.

Uz prognozirane vremenske prilike i mjestimično nepovoljne uslove za rad na otvorenom, planirana žetva pšenice i ječma povremeno će se prekidati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube