Najnovije vijesti

Ambasador Češke Republike obišao skladište opreme za izgradnju kanalizacione mreže u Gradačcu

12/10/2018 | objavio Radio Gradačac
Ambasador Češke Republike obišao skladište opreme za izgradnju kanalizacione mreže u Gradačcu
GRADAČAC

Na području općine Gradačac nedavno je počela rekonstrukcije i proširenja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu općine. Radi se o dijelu projekta „Vodosnabdijevanje Gradačca“ koji se finansira donatorskim sredstvima Češke razvojne agencije. Oprema čija je vrijednost 1,1 milon eura kontinuirano pristiže iz Češke a trenutno se izvode radovi u MZ Škorići. To je bio razlog posjete općini Gradačac ambasadora Češke Republike u BiH, njegove ekselencije Jakuba Skalnika.

Ovdje smo kako bi vidjeli kako se realizira novi projekat izgradnje kanalizacije. To je nastavak uspješnog projekta modernizacije, rekonstrukcije i dogradnje prečistača otpadnih voda kojeg smo ranije finansirali. Ovo je, recimo, druga faza tog projekta. Od ranije imamo dobra iskustva saradnje sa općinom Gradačac i općinskim načelnikom. Moram reći da je Općina Gradačac jedan od najuspješnijih i najboljih subjekata sa kojima Češka razvojna agencija sarađuje, rekao je ambasador Jakub Skalnik.

Do sada je iz Češke stiglo više od trećine opreme i očekuje se da će isporuka biti završena do kraja novembra. Radovi na izgradnji i proširenju kanalizacione mreže dužine 17,5 kilometara u mjesnim zajednicama Škorići, Sibovac, Bagdale, Vida1, Vida II i Centar trebali trebali bi biti završeni do kraja naredne godine.

Ovaj projekat ide planiranom dinamikom i do sada je stigla trećina ove opreme. Ukupna vrijednost do sada isporučene opreme je oko 350 hiljada eura. Očekujemo da će sva oprema, čija je ukupna vrijednost nešto više od 1,1 milion eura, biti isporučena do kraja novembra ove godine. I planirano je da bude ugrađena u kanalizacionu mrežu u sjevernom dijelu općine. Radovi su počeli u naselju Škorići a do kraja 2019. godine bi trebali biti završeni i u ostalim mjesnim zajednicama gdje se kanalizaciona mreža finansira sredstvima Češke razvojne agencije i Vlede Češke Republike, dok će se ostatak raditi preko grant sredstava SIDA-e i kroz projekat koji realiziramo uz podršku EBRD-a, rekao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Uporedo sa radovima na kanalizacionoj mreži počeli se radovi na izgradnji vodovoda u južnom dijelu općine Gradačac. U toku je prva faza od izvorišta Domažić do pumpne stanice PS4 Vučkovci. Završetkom ovog projekta kontinuiranu isporuku pitke vode imat će oko 20.000 stanovnika.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube