Najnovije vijesti

Dan bijelih traka obilježava se i u Gradačcu

31/05/2019 | objavio Radio Gradačac
Dan bijelih traka obilježava se i u Gradačcu
GRADAČAC

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Gradačac danas obilježava Dan bijelih traka u Gradačcu. Aktivisti Mreže mladih podjelom bijelih traka građanima Gradačca ispred objekta Medžlisa IZ podsjećaju na 31. maj 1992. godine i početak stradanja nesrba u Prijedoru.

Kako informišu iz Mreže mladih, ova aktivnost će se danas realizovati i u svim osnovnim i srednjim školama na području općine Gradačac.

Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Naime, na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta fašistička kampanja, po okrutnosti ravna kampanji protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

Koliko je ta vjerska i nacionalna netrpeljivost bila pogubna najbolje ilustrira činjenica da je tokom 3 i po godine rata na području Prijedora ubijeno 3176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljada ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

Radio Gradačac / Mreža mladih Medžlisa IZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube