Najnovije vijesti

Danas obilježavenje 30. godišnjice masakra nad civilima na putnoj komunikaciji Gradačac-Ormanica

30/06/2022 | objavio Radio Gradačac
Danas obilježavenje 30. godišnjice masakra nad civilima na putnoj komunikaciji Gradačac-Ormanica
GRADAČAC

Savez boračkih organizacija Grdačac će u četvrtak, 30. juna, obilježiti godišnjicu maskra nad civilima općine Gradačac iz 1992. godine na putu Gradačac – Ormanica.

Prigodan program prisjećanja na ovaj tragičan događaj iz 1992. godine biće upriličen na spomen-obilježju žrtvama masakra. 

Na mjestu stravičnog događaja, gdje je prije 30 godina ubijeno 16 nedužnih civila, danas će se u 10 sati okupiti preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata, delegacije javnog i političkog života Gradačca.

Na spomen-obilježje biće položeni vijenci i cvijeće u sjećanje na žrtve masakra. Broj žrtava bio bi zasigurno veći da nije uslijedila brza reakcija branilaca koji su uspjeli razbiti blokadu puta i uspostaviti nove linije odbrane. Za ovaj zločin, mada je proces pokrenut netom poslije rata, još niko nije procesuiran niti je odgovarao.

Organizatori obilježavanja godišnjice i ovoga puta posebnu pažnju posvetio je članovima porodica tragično stradalih građana Gradačca koje su posjetili i evocirali sjećanje na njihove najmilije ubijene u masakru prije 30 godina.

Preživjeli i stanovnici Gradačca imaju obavezu da svojim djelima pokažu zahvalnost i sjećanje na poginule jer se 30. juni 1992. godine ne može i ne smije zaboraviti.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube