Najnovije vijesti

Danas se obilježava 28. godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”

17/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Danas se obilježava 28. godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”
Boračka udruženja

Danas se obilježava godišnjica oslobodilačke akcije „Istok 94“ u kojoj su branioci Gradačca oslobodili četiri sela i zaseoka. Zahvaljujući hrabrosti naših boraca i želji da se progani mještani vrate svojim kućama, tog 17. oktobra 1994. godine, oslobođena su privremeno okupirana sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće, Huskići.

– Za nepunih sedam sati oslobođen je teritorij koji je neprijatelj zauzimao nekoliko mjeseci. Akcija je tekla tako munjevito da su se agresorski vojnici jedva stigli povući pred našim snagama, napisala je Almasa Abdulahović o oslobodilačkoj akciji „Istok 94“ u Gradačačkim novinama.


Tim povodom danas počinje tradicionalna manifestacija „Rađanje slobode“ u znak sjećanja na hrabre branioce Gradačca i Bosne i Hercegovine. Zvanične delegacije će uz prigodan program u 10 sati odati počast i položiti cvijeće na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata. Delegacije će položiti cvijeće na spomen obilježja u mjesnim zajednicama Sibovac, Škorići, Bagdale-Ahmetaši, Mionica I, Mionica Centar i Mionica II. U 10:30 sati održat će se Svečana akademiju u maloj sali Skenderije, na kojoj će u prigodom referatu biti iznesene naznačajnije historijske činjenice ove brilijantno izvedene oslobodilačke akcije u kojoj je oslobođeno 20 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teritorije.


Kakav je značaj oslobodilačka akcija „Istok 94“ imala za mještane privremeno okupiranih sela, borce na linijama odbrane i stanovnike Gradačca možete pročitati  u tekstovima objavljenim u Gradačačkim novinama (broj 11, od 14.11.1994. godine) i Biltenu IV bataljona 107. vmtbr (broj 29, od 25.11.1994. godine).

Radio Gradačac / Gradačačke novine (arhiva Radio Gradačca)

Comments are closed.

YouTube