Najnovije vijesti

Delegacija Univerziteta iz Trsta posjetila Gradačac

02/04/2019 | objavio Radio Gradačac
Delegacija Univerziteta iz Trsta posjetila Gradačac
GRADAČAC

Danas je Općinu Gradačac posjetila delegacija Univerziteta iz Trsta na čelu sa prof. Sergio Pratali Maffei. Posjeta je organizovana u saradnji sa Nihadom Čengićem, restauratorom i konzervatorom koji dugo vremena živi i radi u Italiji, a preuzeo je i veliki poduhvat unutrašnje restauracije džamije Husejnije u Gradačcu.

Cilj posjete je buduća saradnja na rekonstrukciji i adaptaciji kompleksa “Starog grada” u Gradačcu. U okviru priprema za izradu projektne dokumentacije ponuđena je saradnja na geofiziološkim i drugim ispitivanjima koja bi poslužila kao osnov za pripremu idejnog projekta rekonstrukcije.

U okviru projekta realizovala bi se saradnja univerziteta iz Trsta, Bolonje i Venecije sa univerzitetima i ustanovama iz Bosne i Hercegovine koji su uključeni u njegovu realizaciju. Saradnja bi se ogledala u zajedničkoj saradnji profesora, stručnjaka iz ove oblasti i studenata.

Saradnja na ovom projektu poslužila bi za buduću promociju turističkih i drugih potencijala Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Općinski načelnik Edis Dervišagić se zahvalio na posjeti i prezentovanim idejama, te istakao da će Općina Gradačac u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti pružiti neophodnu pomoć i logističku podršku u realizaciji ove ideje, odnosno projekta.

Radio Gradačac / Općina Gradačac

Comments are closed.

YouTube