Najnovije vijesti

FOTO: Počelo obilježavanje Dana Zlatnih ljiljana Gradačca

21/10/2019 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Počelo obilježavanje Dana Zlatnih ljiljana Gradačca
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja 22. oktobra – Dana grada i Dana Zlatnih ljiljana grada Gradačac, članovi Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Gradačca organizuju višednevne aktivnosti. Danas je odigran deveti malonogometni turnir učenika osnovnih škola u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma.

U želji da se nikada ne zaboravi ubijena gradačačka mladost, delegacija Udruženja, gradske uprave i učenika osnovnih škola koje učestvuju na turniru odala je počast i položila cvijeće na mjesto pogibije pet učenika, gradačačkih srednjoškolaca, koji su ubijeni agresorskom granatom 24.12.1995. godine ispred O.Š. „Ivan Goran Kovačič“.

Zahvaljujući hrabrim braniocima, borcima 107. Viteške brigade Armije Republike BiH danas živimo u slobodnom Gradačcu i državi Bosni i Hercegovini, poručeno je danas.

Zlatni ljiljani i hrabri branioci su u temelje države Bosne i Hercegovine ugradili sve što su imali. A mnogi i svoje živote. Zato, ne smijemo zaboraviti njihovu časnu ulogu u odbrani domovine Bosne i Hercegovine, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Čestitku u povodu obilježavanja 20-te godišnjice osnivanja Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Gradačca saborcima je uputio član Upravnog odbora Udruženja i dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“ Edin Hadžimuhamedović. Sutra će tim povodom biti organizovan prijem Zlatnih ljiljana kod gradonačelnika Gradačca.

Delegacije će položiti cvijeće i odati poštu na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama „'92-‘95“, spomen obilježju poginulim borcima NOR-a „'41-‘45“, šehidskom mezarju u Mahmut Mahali i „Križu“ u Ledenicama Donjim.

Hrabri branioci Gradačca ne zaboravljaju ni svog ratnog komandanta 107. viteške brigade Ivana Mijačevića. Na Dan zlatnih ljiljana Gradačca posjetit će njegov grob. Odat će dužnu poštu i položiti cvijeće na spomen obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a `92. -`95. i Zlatnim ljiljanima Gradačca.

Ispred zgrade gradske uprave od 10 do 12 sati biće održana likovna radionica „Djeca ljiljanima i svome Gradu“. Manifestacija se završava tradicionalnim druženjem pod nazivom „Veče zlatnih ljiljana“.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube