Najnovije vijesti

FOTO: Obilježan dan formiranja 107. viteške brigade i dan sjećanja na žrtve Gradačca

08/06/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Obilježan dan formiranja 107. viteške brigade i dan sjećanja na žrtve Gradačca
Boračka udruženja

Danas je u Gradačcu održana centralna manifestacija obilježavanja dva značajna datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine: 5. juna – Dan žrtava općine Gradačca i Dan šehida i poginulih boraca općine Gradačac i 9. juna – Dan formiranja 107. viteške motorizovane brigade Armije R BiH. Tim povodom Savez boračkih organizacija općine Gradačac organizuje manifestacije pod nazivom „Sloboda Kapije BiH za slobodu BiH“ i „Žrtve gradačca za BiH“.

Na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine održan je prigodan program a u ime organizatora prisutnima se obratio Sedat Zukić, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac.

Bilo je ovo prisjećanje na njih 1000 koji položiše svoje živote za odbranu Gradačca i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Kako bi ostali u našem sjećanju organizatori su postavili izložbu sa fotogarfijama šehida i poginulih boraca općine Gradačac.


U povodu sjećanja na žrtve Gradačca za odbranu BiH i dana formiranja 107. viteške brigade JOB UV Gradačac raspisao je konkurs za literarne radove učenika O.Š. Hasan Kikić Gradačac.

Nagrađeni radovi su: „Šehid“ literarni rad učenika Kenana Terića (VI-b), recitacija „Borac“ učenika II-a razreda (Kadir Terzić, Ajla Smajlović i Arna Džidić) i recital na temu „Bosna“ učenika I razreda (Alen i Ajla Ademović, Adna Duraković, Maida Mehinović, Murad Okić, Adna Osmanović i Muamer Mehić).


Evocirane su uspomene  na hrabre branioce Gradačca, borce 107. viteške motorizovane brigade koji su u sadejstvu sa jedinicama 2. korpusa ARBiH i jedinicama HVO „Bosanske Posavine“ branili i odbranili Gradačac u proteklom ratu. Svoj doprinos dali su u borbama na najtežim ratištima u Bosni i Hercegovini.

– Vrlo je teško izdvojiti koji su najznačajniji događaji iz rata i gdje su to borci 107. viteške brigade i branioci Bosne i Hercegovine polagali ispit patriotizma. Među stotinama većih i manjih bitaka nemoguće je izdvojiti dio “značajnijih” jer su se i manji okršaji, kada je nakratko pucala ili pomijerana linija odbrane, mogli pretvoriti u fatalan proboj agresora, rekao je major Sadan Imamović, ratni načelnik štaba 107. vtmbr. i ratni komandant 213. vtmbr. ARBiH.

Gradačac je na svojoj teritoriji pretrpio brojne pješadijske i oklopno-mehanizovane napade, svakodnevno granatiranje dalekometnom artiljerijom, pet raketa zemlja-zemlja tipa “Luna” i 45 borbenih letova neprijateljske avijacije. Agresor je upotrijebio bojne otrove i pokušao ulazak oklopnim vozom.

Dakle, pokušali su sve. Svim tim napadima naši hrabri borci su se uspijevali suprotstaviti nadljudskim naporima. Uspijevali su vraćati probijene linije, nanositi velike gubitke u živoj sili i tehnici, uništavati i zarobljavati tenkove i druga oruđa, pa čak i sa uspjehom izvoditi diverzantske akcije u dubini neprijateljskih položaja, istakao je u svom obraćanju ratni komandant, major Sadan Imamović.

Za navedene borbene uspjehe 107. brigada HVO “Bosanska Posavina” Gradačac dobila je počasni naziv “VITEŠKA” 15. aprila 1993. godine na prvu godišnjicu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prije 26 godina formirana je 107. vtmbr. koja je po mnogo čemu jedinstvena u ARBiH. Jedinstvena po dužini linija odbrane, jedinstvena po broju boraca, jedinstvena po mnogim važnim bitkama na ovom i drugiom ratištima, jedinstvena po tome što je prva brigada u Armiji R BiH koja je ponijela naziv “viteška”, itd. Danas nismo ovdje kako bi smo u ovoj našoj Bosni i Hercegovini stvarali neke nove podjele ili mržnju. Prisjećajući se ovih datuma želimo da se BiH gradi na istini, pravdi i pomirenju. U ime istine nama je obaveza da budućim generacijama ostavimo u amanet obilježavanje ovih značajnih datuma, rekao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Jučer su zvanične delegacije položile cvijeće i odali počasti na Centralnom vojnom mezarju u Mahmut Mahali, grobu ratnog komandanta Ivana Mijačevića i križu u Donjim Ledenicama. U Crkvi sv. Marka u Gradačcu je služena misa zadušnica za poginule branitelje a na početku današnje ceremonije poklonjen je Jasin i hatma dova šehidima.

Večeras će se održati svečana akademija na kojoj će se evocirati sjećanje na herojsku odbranu Gradačca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube